Chauffeur van busje waarin Mawda stierf, zit in Britse cel
Foto: rr

De vermoedelijke chauffeur van het busje vol migranten waarin de Koerdische peuter Mawda (2) omkwam, is opgepakt in Engeland. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag en is aan onze redactie bevestigd. Wanneer hij kan worden uitgeleverd, is nog niet duidelijk.

‘Afgelopen week liep een 25-jarige Irakees tegen de lamp in Engeland’, zegt een gerechtelijke bron in de krant Het Laatste Nieuws. ‘Zijn DNA-profiel matcht met het materiaal dat teruggevonden werd op het stuur en de versnellingspook van het busje.’ Gerechtelijke bronnen willen de identiteit van de man niet bevestigen, maar bevestigen wel aan onze redactie dat de vermoedelijke chauffeur inderdaad in Engeland is opgepakt.

Zowel het parket van Bergen als het federaal parket vraagt om zijn uitlevering. Het parket van Bergen onderzoekt de schietpartij waarbij Mawda om het leven kwam. Het federaal parket voert het onderzoek naar smokkel. De vermoedelijke chauffeur is opgepakt op basis van het Europees aanhoudingsmandaat dat door de onderzoeksrechter in Bergen werd uitgeschreven, voor het belemmeren van het verkeer en het niet gehoorzamen van de politie. Het aanhoudingsmandaat van het federaal parket voor smokkel is nog niet afgeleverd.

De man werd geseind via Interpol. Het is ook Interpol dat aan het Belgische gerecht heeft laten weten dat de man is opgepakt. Hoe en waar hij werd gevonden en in welke omstandigheden hij werd opgepakt is voor het Belgisch gerecht nog niet duidelijk. Wanneer hij aan ons land kan en zal worden uitgeleverd, is ook nog niet duidelijk. Een rechter in Engeland zal zich eerst over de uitlevering moeten buigen.

Mawda stierf op 17 mei in een bestelwagen toen ze geraakt werd door een verdwaalde politiekogel. De politie had de achtervolging ingezet op het busje. Toen het voertuig tot stilstand kwam, mengde de chauffeur zich tussen de andere inzittenden. Bij gebrek aan bewijs moest het gerecht iedereen vrijlaten.

Belangrijke doorbraak

Op het stuur en de versnellingspook van de bestelwagen werd DNA gevonden, alsook op een fles. Na een analyse in het labo leverde dat een identiteit op. Dat wil zeggen dat de vermoedelijke bestuurder al in een of andere databank in ons land stond. Een mogelijkheid is dat hij in ons land al eens door de politie is gecontroleerd en tegen de lamp is gelopen voor illegaal verblijf, en dat hij na het afnemen van zijn vingerafdrukken werd vrijgelaten.

De arrestatie van de vermoedelijke chauffeur is een belangrijke doorbraak. Omdat niemand van de migranten na de schietpartij kon of wilde zeggen wie achter het stuur zat, bestond de vrees dat de vermoedelijke smokkelaars nooit zouden worden gevat en dat het mogelijk nooit tot een proces zou komen.