‘Ryanair intimideert stakers’
Het Ryanair-personeel legde vorige week woensdag en donderdag het werk neer in Charleroi en Brussel. Foto: isopix

Werknemers van Ryanair die vorige week hebben gestaakt, verliezen een bonus en worden als ‘onwettig afwezig’ bestempeld. De de vakbonden zijn verontwaardigd: ‘Ryanair lapt het stakingsrecht aan zijn laars.’

De piloten en het cabine­personeel van Ryanair die vorige week woensdag en donderdag in Brussel en Charleroi hebben gestaakt, kregen de afgelopen dagen een ‘no-show’-waarschuwingsbrief in de bus. Het management van de Ierse luchtvaartmaatschappij zegt dat ze op de stakingsdagen ‘onwettig afwezig’ zijn geweest.

In de brief aan het stakende personeel, die De Standaard kon inkijken, schrijft het Ryanair-management dat ‘alle onwettige afwezigheden worden genoteerd (...) en in beschouwing worden genomen, naast alle andere relevante prestatiegegevens, wanneer er naar promoties en transfer opportunities wordt gekeken’.

‘Wie meer dan eens onwettig afwezig is, kan worden ontslagen om dringende reden’, zegt Hans Elsen, vakbondsverantwoordelijke logistiek en luchthaven van LBC-NVK. ‘Terwijl een staken niet hetzelfde is als onwettig afwezig zijn.’ Ook de Franstalige vakbond CNE vindt de ‘no-show’-brief ‘schandalig’. ‘Deelnemen aan een staking kan in geen geval worden beschouwd als een zware fout. Dat druist in tegen alle internationale conventies’, schrijft ze in een persmededeling.

Geen bonus

Daarenboven krijgen de Ryanair-werknemers die hebben gestaakt deze maand geen productiviteitsbonus. Die maandelijkse bonus is niet onderhandeld in de cao en komt neer op 150 euro. ‘Ook dat is volledig tegen de regels. Wie staakt, krijgt geen loon, maar mag niet worden gestraft’, zegt Elsen.

Nochtans hebben de stakers zich aan alle afspraken en geplogenheden gehouden, beklemtoont Elsen. ‘Dit was geen wilde staking. We hebben de aanzegging tijdig ingediend en er zijn geen ingangen geblokkeerd. Het is duidelijk dat Ryanair het stakingsrecht gewoon niet erkent.’

Ook multinationals mogen zich niet boven de Belgische en Europese wetten wanen, zegt Elsen. Daarom hebben de vakbonden hun klachten neergeschreven in een brief geschreven aan premier Charles Michel (MR) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V), maar ook aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees commissaris van Sociale Zaken Marianne Thyssen. Vorige week kwam Ryanair al in opspraak omdat de budgetvlieger Ierse werknemers die eerder hadden gestaakt, lieten weten dat ze daardoor meer kans maakten ontslagen te worden.

‘Conflict op de spits drijven’

‘Ryanair lapt niet alleen ons democratisch verworven stakingsrecht aan zijn laars, met zo’n intimiderende mail drijft de directie ook het conflict met het personeel op de spits’, zegt Elsen. ‘Dit was niet het signaal dat we hadden verwacht.’

Ryanair moest woensdag en donderdag 600 vluchten annuleren omdat het personeel het werk neerlegde in België, Portugal, Spanje en Italië. Dat had gevolgen voor zowat 50.000 reizigers. De Ierse luchtvaartmaatschappij telt 700 personeelsleden in België, van wie er 600 op de luchthaven van Charleroi werken.

Het management van ­Ryanair was nog niet bereikbaar voor commentaar.