Erdogan: ‘Turkije zal niet zwichten voor Amerikaanse sancties’
Erdogan en Trump op de Navo-top in Brussel eerder deze maand Foto: REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gereageerd op de verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump, die dreigt met sancties indien Turkije niet onmiddellijk maatregelen neemt om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten.

‘Jullie kunnen Turkije niet dwingen om een stap terug te zetten als jullie dreigen met sancties’, aldus Erdogan, die geciteerd werd in de krant Hurriyet. ’De Verenigde Staten mogen niet vergeten dat ze een sterke en oprechte partner als Turkije kunnen verliezen als ze hun houding niet veranderen.’

Het is de eerste reactie van de Turkse president sinds Trump midden juli Erdogan onder druk zette door de vrijlating van de dominee te eisen.

Brunson staat in Turkije terecht op verdenking van terrorisme en betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. De 50-jarige dominee uit North Carolina woont al al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in de stad Izmir.

De Turkse autoriteiten linken de dominee aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen. Hij riskeert tot 25 jaar cel.

’Een totale schande dat Turkije een gerespecteerde Amerikaanse dominee, Andrew Brunson, niet wil vrijlaten uit de gevangenis. Hij wordt al te lang gegijzeld. Erdogan zou iets moeten doen om deze fantastische christelijke echtgenoot en vader te bevrijden. Hij heeft niets verkeerds gedaan, en zijn familie heeft hem nodig’, liet Trump op 19 juli optekenen op Twitter. Enkele dagen terug voerde hij de druk opnieuw op met een nieuwe tweet.

Gevechtsvliegtuigen

Een van de mogelijke sancties waarmee Trump dreigt, is uitstel of afstel van levering van een aantal F-35 gevechtsvliegtuigen. ‘Als dat gebeurt dan spannen we onmiddellijk internationale arbitrage aan’, heeft Erdogan zondag verklaard op de Turkse tv-zender Haberturk.