Bootrace rond de wereld voor amateurs voor het eerst gewonnen door een vrouw
Foto: clipper Round the World Yacht Race

De Australische Wendy Tuck is de eerste vrouwelijke zeilster die de ‘Clipper round the world yacht race’ heeft gewonnen, een internationale bootwedstrijd waarbij amateurzeilers de hele wereld rondvaren.

De elfde editie van de Clipper round the world yacht race is voor het eerst gewonnen door een vrouw. De 53-jarige Tuck kan het maar moeilijk geloven. ‘Het is nog niet echt doorgedrongen, maar ik ben zo gelukkig’, klonk het toen ze zaterdag aanmeerde in Liverpool, bijna een jaar nadat de twaalf boten daar ook waren vertrokken. Duizenden fans wachtten de zeilers daar op.

Tuck is vooral haar team dankbaar. ‘Zij deden al het werk, en aangezien velen van hen daarvoor nog nooit gezeild hadden, is het ongelooflijk wat we hebben neergezet.’ Doel van het evenement, dat voor het eerst werd georganiseerd in 1996, is dat professionele zeilers een team van amateurzeilers met nauwelijks tot geen ervaring aansturen.

Ook de tweede plaats wordt ingepalmd door een vrouw, de 25-jarige Britse Nikki Henderson.

‘De impact van het succes van zowel Wendy als Nikki mag niet worden onderschat’, aldus Robin Knox-Johnston, organisator van de race. Knox-Johnston was in 1969 de eerste om non-stop de wereld rond te zeilen in 312 dagen. ‘Als dit ervoor zorgt dat nog een meisje start met zeilen en groots droomt, dan beschouw ik alles wat we de afgelopen elf maanden hebben gedaan als een groot succes.’

De race kende dit jaar ook tegenslag. In november verdronk een 60-jarige deelnemer in de Zuidelijke Oceaan toen hij door een golf werd gegrepen bij het vervangen van een zeil. De Britse zeevaarder droeg zijn reddingsvest en veiligheidsriemen, maar door de woeste zee duurde het meer dan een halfuur voor zijn bemanning hem weer aan boord kon hijsen.