Palestijns tienermeisje vrijgelaten: 'Verzet gaat door tot einde bezetting'
Tamimi samen met haar ouders en broer Foto: afp

De Palestijnse tiener Ahed Tamimi, die acht maanden in de gevangenis doorbracht omdat ze twee Israëlische soldaten had geslagen, is zondag vrijgelaten. Haar tijd in de gevangenis heeft haar activisme niet geremd.

De gevangeniswoordvoerder zei dat Tamimi naar een controlepunt werd gebracht aan de Westoever, waar ze woont. Ook haar moeder Nariman, die eveneens betrokken was bij de feiten, is vrijgelaten.

Tamimi kreeg wereldfaam toen haar verzet tegen het Israëlische leger op de Westelijke Jordaan­oever gefilmd werd. Voor een militaire rechtbank eiste de aanklager tien jaar cel. Tamimi had de soldaten geduwd en een tikje gegeven nadat andere troepen haar neef hadden neergeschoten. Later dat jaar schoten soldaten een andere neef van Tamimi dood.

Honderden Tamimi’s

Het proces-Tamimi werd wereldwijd gezien als een voorbeeld van een uit de hand gelopen veiligheidscultuur, waarin Palestijnen zwaar bestraft worden voor futiliteiten. Elk jaar komen 700 kinderen en jongeren, soms niet ouder dan twaalf jaar, voor een Israëlische militaire rechtbank. Er zijn dus honderden Tamimi’s.

Nu komt Tamimi vrij. Maar, zoals ze eerder in een interview zei, is die vrijheid relatief: ‘Elk moment kan ik verwachten dat een soldaat op mij of mijn vrienden afkomt en schiet. Je verliest er elke vreugde bij.’

'Strijd gaat voort' 

Ahed werd in haar dorp Nebi Saleh opgewacht door tientallen sympathisanten. Daar liet ze al meteen optekenen ook na haar gevangenisstraf niet op te houden met haar activisme. 'Uit het huis van deze martelaar, zeg ik: het verzet gaat door tot de bezetting is verdwenen', vertelde ze aan enkele journalisten. 'Alle vrouwelijke gevangenen in de gevangenis zijn sterk en ik dank iedereen die het voor me opnam terwijl ik in de gevangenis zat.' Israëlische media noemen haar 'een onverbeterlijke provocateur'.

Het dorp Khan al Ahmar zou binnenkort afgebroken worden. Er wordt systematisch land ingenomen van Palestijnse bewoners om (volgens het internationaal recht illegale) nederzettingen voor Israëli’s te maken. Terwijl inwoners van de dorpen minder water krijgen en hun olijfbomen worden verbrand, krijgen de Joodse nieuwkomers in het naburige Halamish wel water en nieuwbouwwoningen.

Op een persconferentie herhaalde ze nadien nog eens dat ze haar strijd voor gelijke rechten wil voortzetten. 'De gevangenis heeft me veel geleerd. Ik heb geleerd hoe ik mijn boodschap het beste kan verkondigen', zei ze. 

Of ze opnieuw Israëlische soldaten zou slaan - het vergrijp waarvoor ze in de cel belandde - liet ze in het midden. 'Ik kan niet zeggen wat er in de toekomst zal gebeuren. Ik ben vrij onder voorwaarde, ik zou dus opnieuw gearresteerd kunnen worden. Ik hoop dat Palestina in de toekomst vrij zal zijn zodat dit niet nog eens moet gebeuren.'

Ze gaf ook nog aan dat ze van plan is om rechten te studeren aan de universiteit, ook met het oog op het uitdragen van haar boodschap en om de andere gevangenen te kunnen vertegenwoordigen.