Poetin bereid Trump opnieuw te ontmoeten, in Washington of Moskou
Trump en Poetin schudden elkaar midden juli de hand in Helsinki. Foto: Photo News

Enkele dagen nadat het Witte Huis aankondigde dat een volgende topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin er dit jaar niet meer komt, liet Poetin weten dat hij een nieuwe ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtsgenoot in Washington of Moskou niet uitsluit.

‘Wij zijn bereid president Trump uit te nodigen in Moskou. Overigens heeft hij een dergelijke uitnodiging al gekregen’, zo zei Poetin tijdens de top van de Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Arika) in Johannesburg. Poetin ging niet in detail, maar liet uitschijnen dat hij ook naar Washington wil afreizen. ‘Maar de voorwaarden daarvoor moeten nog uitgewerkt worden’, luidde het nog volgens het Russische persagentschap Tass.

Het Witte Huis liet al snel weten dat Trump open staat voor het idee van een reis naar Moskou. ‘President Trump wacht vol ongeduld om Poetin in Washington te ontvangen na Nieuwjaar, en hij staat open voor een bezoek aan Moskou als hij daartoe uitgenodigd wordt’, klonk het in een mededeling.

‘Heksenjacht’

Na de topontmoeting tussen beide wereldleiders in Helsinki midden juli liet Trump weten dat hij Poetin in de herfst in het Witte Huis had uitgenodigd. Woensdag krabbelden de Amerikanen terug en lieten ze weten dat Poetin ten vroegste in 2019 in de VS zou ontvangen worden. ‘De president denkt dat de volgende bilaterale ontmoeting met president Poetin moet plaatsvinden nadat de Rusland-heksenjacht voorbij is’, zei nationaal veiligheidsadviseur John Bolton met verwijzing naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar veronderstelde ‘collusie’ tussen Moskou en het campagneteam-Trump, en inmenging van Rusland in de laatste door Trump gewonnen presidentsverkiezingen.

Poetin liet in Johannesburg nog weten dat hij de ontmoetingen met Trump zeer zinvol vindt.