Linkse partijen dienen motie van wantrouwen in tegen regering-Macron
Archiefbeeld van Alexandre Benalla aan de zijde van Emmanuel Macron. Foto: AFP

Naar aanleiding van de zaak-Benalla hebben drie linkse partijen een gezamenlijke motie van wantrouwen tegen de Franse regering ingediend.

De fracties van Nouvelle Gauche (socialistisch), GDR (communistisch) en La France insoumise (extreemlinks) schaarden zich achter de tekst, die volgens de krant Le Monde melding maakt van een ‘ernstige disfunctie van de top van de staat’. De motie werd vrijdag neergelegd in de Franse Assemblée nationale, vergelijkbaar met de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

‘Het vertrouwen dat het volk moet schenken aan de regering en haar instellingen, is dus geschonden. De Assemblée nationale moet de mogelijkheid hebben om zich uit te spreken over de verantwoordelijkheid van de regering en over het intrekken van het vertrouwen’, zo staat nog in de motie.

Dinsdag besproken

Donderdag had ook al de rechtse oppositiepartij Les Républicains (LR) een motie van wantrouwen ingediend. Beide teksten zullen dinsdag samen besproken worden in het halfrond. Er komen wel twee aparte stemmingen. Niet dat er iets verwacht wordt, want de partij van president Emmanuel Macron (La République en marche, red.) heeft de meerderheid in de Assemblée.

In Frankrijk is vorige week een politieke storm losgebarsten rond de onthulling van een video waarop te zien is hoe Alexandre Benalla, destijds veiligheidsmedewerker van president Macron, betogers hardhandig aanpakte tijdens een manifestatie op 1 mei in Parijs. Benalla werd kort daarop twee weken geschorst, maar het gerecht werd niet op de hoogte gebracht.