Nieuwe gft-regels: etensresten wel, koffiepads niet meer in groene bak
Foto: fvv

De sorteerregels van groente- fruit- en tuinafval worden volgend jaar aangepast. Etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas en andere mogen vanaf dan ook bij het gft-afval in de biobak. Theezakjes en koffiepads zijn dan weer geen gft meer.

Jaarlijks sorteren de Vlamingen ongeveer 268.000 ton gft-afval, dat huis-aan-huis opgehaald wordt, somt Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) in een mededeling op. Van het afval wordt compost gemaakt, een ideale bodemverbeteraar, en bovendien kan er nog groene energie uit gewonnen worden.

Na de crisis rond de dollekoeienziekte en de Europese verordening die daarop volgde mochten bepaalde afvalstoffen echter niet langer bij het gft-afval. ‘Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er met de huidige verwerkingsmogelijkheden in onze composterings- en vergistingsinstallaties geen risico’s verbonden zijn aan het verwerken van deze afvalstroom’, aldus Ovam. ‘Dit laat toe om de sorteerregels sterk te vereenvoudigen, zodat sorteren van gft-afval nog makkelijker wordt.’

En dus kunnen volgend jaar – de precieze datum hangt af van de verschillende intercommunales – volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd in de groenbak: keukenafval en etensresten (zowel dierlijk als plantaardig), vlees-, vis- en schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen), vaste zuivelproducten, eieren, eierschalen en mest van kleine huisdieren.

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads voortaan niet meer bij het gft-afval. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval.

Voor wie twijfelt over wat wel en niet mag, heeft de Vlaamse Compostorganisatie VLACO in samenwerking met de Ovam een gft-sorteerwijzer ontwikkeld.