Treinen zonder airco staan tijdlang stil in omgeving Diegem
Foto: BELGA
In de buurt van Diegem is vrijdag rond 15.20 uur een trein zonder airco, met aan boord 200 tot 300 reizigers, zonder stroom gevallen. Daardoor moesten ook enkele andere treinen blijven wachten. Intussen kon het treinverkeer hervat worden, maar de NMBS verwacht nog een hele avond hinder.

De L36N van Gent naar Tongeren viel stil omdat de bovenleiding geen hoogspanning meer leverde. De oorzaak van het defect wordt nog onderzocht, zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. De 200 à 300 gestrande reizigers moesten te voet langs de sporen naar een nabijgelegen hotel begeleid worden, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Enorme vertragingen

Omstreeks 17.20 uur was de evacuatie achter de rug, waardoor het treinverkeer stapsgewijs kon hervat worden. Het treinverkeer zal de rest van de avond wel nog zware gevolgen ondervinden, vermoedt Crols. 'Verschillende treinen zijn omgeleid of afgeschaft, met enorme vertragingen tot gevolg.'

Om de vertragingen goed te maken, zullen heel wat treinen beperkt worden. Dat betekent dat ze niet tot hun eindhalte rijden en vroeger terugkeren om zo de vertraging af te bouwen. Dat is een normaal procédé, legt Crols uit.

Van de vier sporen tussen Zaventem en Diegem zal één spoor, het spoor waar de stilgevallen trein op staat, voorlopig afgesloten blijven, zegt Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken.

Zonder airco

Het ging om een trein zonder airco, bevestigde de NMBS aan VTM Nieuws. Hulpdiensten kwamen ter plaatse om water uit te delen. Enkele passagiers werden onwel, bevestigt Bart Crols aan De Standaard, ook in enkele van de andere treinen die door het incident een tijdlang moesten blijven stilstaan. Passagiers daarvan uitten op sociale media hun ongenoegen over de hitte en het gebrek aan water.

Sowieso doen heel wat reizigers reizigers dezer dagen hun beklag over treinstellen zonder airco. Dat bevestigde Bart Crols eerder vandaag al aan De Standaard. ‘Wij hebben daar alle begrip voor dat dit voor hen niet altijd even aangenaam is (...) Maar we zijn er volop mee bezig om met de aankoop van nieuw materieel onze vloot met airco uit te breiden. We sensibiliseren via de sociale media en we zorgen ervoor dat we zeker op lange afstanden treinen inzetten met airco.’

Bermbrand

In Willebroek, langs de lijn tussen Puurs en Mechelen, is een bermbrand geweest. Die is intussen geblust, maar Infrabel onderzoekt of er schade is aan de bovenleiding. Daardoor is het treinverkeer tussen Puurs en Mechelen in beide richtingen onderbroken. De NMBS legt vervangbussen in tussen beide stations.