Alaphilippe verzekert zich van bolletjestrui in Tour de France en vestigt daarbij indrukwekkend record
Foto: AFP

Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft zich tijdens de negentiende etappe in de Tour de France verzekerd van de bolletjestrui, als hij Parijs haalt. De Fransman kwam als eerste boven op de Col d’Aspin en pakte daarmee 10 punten.

LEES OOK: Daarom was bergkoning Alaphilippe na middernacht nog op wandel en botste hij op Belgische broers Delrue

Met een totaal van 150 punten is Alaphilippe, die ook twee etappes won, niet meer in te halen door zijn naaste belagers. Warren Barguil, die als tweede boven kwam, staat tweede met 81 punten. Geletruidrager Geraint Thomas is derde met 54 punten.

Straf: als eerste op vier cols buiten categorie

Julian Alaphilippe is ook de eerste renner in de geschiedenis die in een Tour de France op vier cols buiten categorie als eerste boven komt. De 26-jarige Fransman bedwong tijdens de negentiende etappe als eerste de Tourmalet. Eerder kwam hij ook als eerste boven op de Glières (10e rit), de Bisanne (11e rit) en de Madeleine (12e rit).

Sinds de invoering van de benaming “buiten categorie” in 1979 slaagden vijf renners erin om op drie van die cols als eerste boven te komen. De Nederlander Gert-Jan Theunisse deed dat in 1989, de Zwitser Tony Rominger in 1993, de Fransen Richard Virenque, Thomas Voeckler en Warren Barguil respectievelijk in 1995, 2012 en 2017.