RECEPT. Salade 'drop that biet' met sinaasappel
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept met fruit van Arne Cremers. Hij opende enkele maanden geleden in Antwerpen de deuren van de sociocultureel geïnspireerde lunchbar Salade Social.

‘Wanneer ik kook, probeer ik niet te veel volgens het boekje te werken. Doorgaans ga ik aan de slag met wat voorhanden is, zonder een duidelijk idee te hebben van wat er uiteindelijk op mijn bord zal terechtkomen. Tijdens het winkelen in de multiculturele buurt waar ik woon en werk, kom ik regelmatig producten tegen die ik niet ken. Dan sla ik een praatje met de winkeluitbater en krijg ik goede raad over hoe ik er thuis mee aan de slag kan. In Salade Social maak ik graag salades met aantrekkelijke kleurencombinaties en originele kruiden. Deze met sinaasappel en rode biet is een van mijn favorieten.’

INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN):

300 g rauwe rode bieten, geschild
5 wortelen, geschild
1 kleine rettich of daikon, geschild
6 radijsjes
100 g rucola en veldsla (of waterkers, andere jonge scheuten kunnen ook)
2 sinaasappels, in partjes
70 g feta, verkruimeld
2 el gehakte munt
1 el gehakte dille

Voor de gemarineerde rode ui:
1 rode ui, in dunne ringen
1 scheut balsamicoazijn
1 scheut olijfolie
1 tl sumak
Zout
Versgemalen zwarte peper

Voor de dressing:
75 g geroosterde cashewnoten, gehakt
25 g geroosterde pompoenpitten
Rasp en sap van 1 onbespoten sinaasappel
1 rode chilipeper, gehakt
1 teentje knoflook, gekneusd
2 el gemarineerde rode uien (zie recept)
3 el olijfolie
1 tl balsamicoazijn
Zout
Versgemalen zwarte peper

BEREIDING:

1. Meng alle ingrediënten voor de gemarineerde rode ui en laat minstens een halfuur trekken.

2. Schaaf de rode biet en wortel met een dunschiller of mandoline in dunne schijfjes. Snijd de radijsjes en rettich in dunne plakjes.

3. Meng alle ingrediënten voor de dressing en meng met de groenten. Voeg flink wat zout en peper toe.

4. Meng pas op het eind de veldsla, rucola of andere jonge scheuten door de salade. Werk af met de sinaasappelpartjes, feta en kruiden.