‘Erdogan belazerde Trump met gevangenenruil’
Trump ontving Erdogan vorig jaar nog in het Witte Huis. Foto: AP

Israëlische overheidsbronnen bevestigen dat een Turkse vrouw die beschuldigd werd van terrorisme, het land werd uitgezet op verzoek van Amerikaans president Donald Trump. Turks president Recep Tayyip Erdogan zou in ruil een Amerikaanse priester laten gaan, maar de man werd vorige week onder huisarrest geplaatst. Trump is kwaad, Ankara ontkent.

Andrew Brunson, een Amerikaanse priester die na de coup van 2016 in Turkije werd opgepakt omdat hij banden gehad zou hebben met de aanstokers, werd woensdag door een Turkse rechter onder huisarrest geplaatst voor de verdere duur van zijn proces. Amerikaans president Trump reageerde furieus op Twitter: ‘We zullen Turkije zware sancties opleggen. Deze onschuldige man van God moet onmiddellijk vrijgelaten worden.’

‘Erdogan belazerde Trump met gevangenenruil’
Andrew Brunson. Foto: AFP

Volgens The Washington Post had Trump bij zijn ontmoeting met Turks president Erdogan in de marge van de Navo-top afgesproken dat Brunson vrijgelaten zou worden, als Amerika's bondgenoot Israël Ebru Ozkan zou laten terugkeren naar haar thuisland Turkije. Ozkan werd er in Israël van beschuldigd als toeriste geld en middelen te hebben gesmokkeld naar het Palestijnse Hamas.

Trump zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volgens de Post op 14 juli in een telefoongesprek gevraagd hebben om Ozkan te laten gaan. De volgende dag werd de vrouw het land uitgezet. ’Ik kan bevestigen dat er inderdaad zo’n verzoek is gekomen van Trump’, verklaarde een Israëlische overheidsmedewerker die anoniem wil blijven ondertussen. De man wilde niet zeggen of het telefoontje van Trump aan de basis lag van de beslissing om Ozkan niet te vervolgen.

Ankara ontkent ondertussen dat er afspraken gemaakt waren over een gevangenenruil. ‘Die berichten zijn nergens op gebaseerd’, aldus een Turkse overheidsbron. ‘De Turkse regering wil niet tussenkomen in de onafhankelijke rechtspraak van andere landen.’ De Turkse bron voegde er wel aan toe dat Ozkan vastzat voor ‘verzonnen beschuldigingen van terrorisme’.