UCI nodigt Afrika uit WK wielrennen van 2025 te organiseren
Regerend wereldkampioen Peter Sagan. Foto: Photo News

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft vrijdag een oproep gedaan aan het Afrikaanse continent het WK wielrennen van 2025 te organiseren. Afrika organiseerde nooit eerder een WK wielrennen.

De UCI liet in een brief aan de vijftig aangesloten Afrikaanse landen duidelijk verstaan te hopen op een WK in 2025 in Afrika. Het wil zo zijn groei in Afrika bestendigen. De deadline om het biddingsdossier in te dienen is september 2019.

“De organisatie van het WK wielrennen in 2025 in Afrika zou een significante stap voorwaarts zijn in de populariteit van onze sport”, benadrukte UCI-voorzitter David Lappartient. “Het is een kans voor fans om de beste renners ter wereld aan het werk te zien. Ik nodig de Afrikaanse bonden dan ook uitdrukkelijk uit om, in samenwerking met de gaststeden, een dossier in te dienen. De UCI zou graag zien hoe Afrika zijn passie voor het wielrennen toont. We kunnen niet wachten om er de events te zien plaatsvinden.”

Dit jaar vindt het WK plaats in het Oostenrijkse Innsbruck. In 2019 zal Harrogate het WK hosten. Antwerpen en Leuven mikken op een gezamenlijke organisatie in 2021, exact 100 jaar na het allereerste WK.

België steunt Rwanda

Een paar weken geleden raakte bekend dat met name Rwanda kandidaat is om het WK te organiseren. De voorzitter van de Belgische wielerbond Tom Van Damme stelde toen dat België zeker en vast de kandidatuur van Rwanda zou steunen. Infrastructuur, accommodatie en omkadering zijn volgens Van Damme in de hoofdstad Kigali dik in orde. Om die reden bracht ook de Rwandese minister van Sport in juli een bezoek aan Vlaanderen, om nog meer op te steken van wielerorganisaties. De Belgische en Rwandese wielerbond hebben een samenwerkingsakkoord.