Problemen met Belgische kerncentrales wegen op resultaat Engie
Foto: Photo News

De problemen in de Belgische kerncentrales wegen op de resultaten van moedermaatschappij Engie, zo blijkt vrijdag bij de presentatie van de halfjaarresultaten.

De brutowinst van de Beneluxdivisie van Engie halveerde bijna, van 242 miljoen euro vorig jaar tot 133 miljoen euro dit jaar. Maar op groepsniveau werd dit negatieve effect gecompenseerd door de groei in andere divisies van Engie, zoals de gashandel en de infrastructuurafdeling. De brutowinst van de groep steeg daardoor licht (+1,3 procent) tot 5,07 miljard euro.

In België moesten verschillende kernreactoren van Engie Electrabel ongepland worden stilgelegd. Dat was onder meer het geval voor Doel 3, nadat er betondegradatie was vastgesteld aan de plafonds en muren van een bunker naast het reactorgebouw.

Engie voerde dure herstellingswerken uit aan het gebouw en kreeg eerder deze maand groen licht van het FANC voor de heropstart. Maar ook Tihange 3 ligt stil, vanwege gelijkaardige problemen met betondegradatie.

Voor de rest van het jaar verwacht Engie dat de problemen in België zullen worden gecompenseerd door een groei in andere afdelingen.