Pukkelpop gaat zijn bekers recycleren
Foto: DBA

Wegwerpbekers of herbruikbare bekers: wat is het milieuvriendelijkst? Experts zijn er nog niet uit, al heeft de herbruikbare beker wellicht een streepje voor.

In Nederland kiest een festival als Best Kept Secret zonder veel poeha voor de herbruikbare beker, en op de Gentse Feesten volgden de meeste pleinen het voorbeeld van Boomtown, dat het al langer doet met herbruikbare bekers.

Pukkelpop kiest voor een andere weg: het gaat zijn wegwerpbekers hergebruiken. Of liever: de bierbekers van volgend jaar zullen gemaakt worden van de weggeworpen bekers van deze editie.

‘Tijdens Pukkelpop zullen de Maesbekers en plastic flesjes apart worden ingezameld’, zegt Pukkelpopwoordvoerder Frederik Luyten. ‘Die specifieke afvalfractie is honderd procent recycleerbaar en kan daardoor gemakkelijk worden gebruikt als grondstof. We zullen wel minstens vijftien ton petafval moeten recycleren om in dit opzet te slagen, maar die uitdaging gaan we graag aan.’

Pukkelpop zal 200 petvuilnisbakken op het terrein zetten. Luyten: ‘De toekomst zal uitwijzen of dit een duurzaam alternatief is voor de wegwerpbekers die slechts voor veertig procent uit gerecycleerd materiaal bestaan.’