Bekaert-topman sluit ontslagen in België niet uit
Foto: Photo News
De Belgische staalkoordproducent Bekaert heeft in de eerste jaarhelft een bedrijfswinst van 111 miljoen euro geboekt, ruim een derde lager dan de 176 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het valt door die tegenvaller niet uit te sluiten dat er banen zullen verdwijnen bij Bekaert in België, zei topman Matthew Taylor vrijdag tijdens een persconferentie.

De tegenvallende resultaten zijn geen verrassing: vorige week kwam het bedrijf al met een winstwaarschuwing, waarvoor het werd afgestraft op de beurs. De omzet van Bekaert lag in de eerste jaarhelft dan weer hoger dan verwacht: op 2,16 miljard euro tegen de 2,1 miljard die analisten hadden verwacht.

Bekaert kampt met heel wat tegenvallers en heeft ook 'operationele inefficiënties' ontdekt in bepaalde activiteiten. Ceo Taylor belooft extra maatregelen om dat op te lossen. Alleen zullen die mogelijk ook in België voelbaar zijn, waar Bekaert zo'n 1.900 mensen in dienst heeft. 

'Fabrieken sluiten is nu niet aan de orde, maar het is wel mogelijk dat er op het hoofdkantoor van het bedrijf banen sneuvelen. We zijn een studie aan het uitvoeren. We bekijken alles', zei Taylor. 'Aangezien een aanzienlijk deel van het ondersteunend personeel van Bekaert in België werkt, is het dus niet uitgesloten dat er in ons land banen zullen sneuvelen.'

Arbeiders hoeven zich dus geen zorgen te maken. De Belgische fabrieken vormen geen probleem, ook niet de Aalterse vestiging van probleemdivisie Bridon, benadrukte Taylor op de persconferentie.

Duurdere grondstoffen

Naast het bestuderen van mogelijke ontslagen werkt de staalkoordproducent aan ingrepen als het sneller doorrekenen van de duurder geworden grondstoffen. De nettoschuld wordt afgebouwd en investeringen worden tegen het licht gehouden. Desondanks verwacht Bekaert dat het de winst van vorig jaar niet zal kunnen evenaren. 

De eerste beslissingen over maatregelen zijn wellicht nog dit jaar te verwachten.