Noord-Korea levert stoffelijke overschotten over van Amerikaanse soldaten
Foto: AFP

Noord-Korea heeft vrijdag de stoffelijke overschotten overgeleverd van soldaten van de Verenigde Staten die omgekomen zijn in de Koraanse Oorlog (1950-53). De overlevering is overeengekomen tijdens de top tussen de VS en Noord-Korea in juni.

Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht verliet vrijdag de stad Wonsan in Noord-Korea en zette koers naar Zuid-Korea, zegt het Witte Huis.

Het toestel landde op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Osan, in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongtaek, berichtte het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap. Het is nog onduidelijk om hoeveel soldaten het gaat.

Noord-Korea claimt dat het om de stoffelijke overschotten gaat van 55 Amerikaanse militairen, maar het DNA-onderzoek dat dat moet bevestigen, kan nog maanden duren.

De Amerikaanse president Donald Trump bedankte in een tweet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en noemde de terugkeer van de overschotten ‘een groot moment’.

Tijdens de Koreaanse Oorlog zijn naar schatting zo’n 33.000 Amerikaanse soldaten omgekomen, waarvan er nog altijd 8.000 vermist worden. Er wordt vermoed dat zo'n 5.300 stoffelijke overschotten zich op Noord-Koreaans grondgebied bevinden. De Verenigde Staten en Noord-Korea maakten enkele weken geleden de afspraak samen op zoek te gaan naar die restanten