CD&V Leuven wil dat water dat opgepompt wordt bij bouwwerken, opgevangen wordt
Foto: rr

Leuvens gemeenteraadslid Johan Geleyns (CD&V) wil dat gemeentebesturen met bouwfirma’s afspraken maken om het grondwater dat zij bij grote bouwwerken oppompen, opgevangen wordt in grote containers zodat het kan hergebruikt worden door inwoners of landbouwers. In vele gevallen wordt dit water geloosd in de riolering, wat in tijden van deze ongekende droogte volgens hem onverantwoord is.

Geleyns, die zelf landbouwer is en fractievoorzitter van CD&V in de gemeenteraad, verwijst hierbij naar de Schotelveldstraat in Wilsele (Leuven) waar een bouwfirma al sinds het voorjaar in het kader van de bouw van assistentiewoningen water oppompt uit de ondergrond en dat water in de riolering laat weglopen. Deze vergunde droogzuiging is bouwkundig noodzakelijk voor uitvoering van de werken, maar wekt wrevel op in tijden dat er een verbod geldt op waterverspilling.

‘Ik stel voor dat de stad Leuven onderzoekt of in tijden van droogte het opgepompte zuiver grondwater in speciaal daarvoor uitgeruste containers met overloop en aftapmogelijkheden kan opgevangen worden. Zo kan men een deel van het water, dat anders gewoon in de riolering terechtkomt, ten dienste stellen van de bevolking, van land- en tuinbouwers en niet te vergeten van onze groendienst’, aldus Geleyns.