Budabrug in Kortrijk zet uit en zit vast door hitte
De Budabrug (archiefbeeld 2013) Foto: loh

Onze infrastructuur heeft het warm. In Kortrijk zit de Budabrug vast, in Aarschot is het wegdek van de snelweg omhooggekomen.

De Budabrug in Kortrijk is voorlopig buiten gebruik. Door de warmte is de ijzeren brug uitgezet en daardoor kon ze niet meer bewegen. De brandweer moest water uit de Leie pompen om het bouwwerk af te koelen.

De ijzeren brug, die sinds 2015 operationeel is, kampte eerder al met technische problemen, maar de problemen van vanmiddag zouden uitsluitend aan de warmte te wijten zijn. ‘Bij deze temperaturen gaat metaal uitzetten’, legt de brandweer van de zone Fluvia uit. ‘Bij de bouw van bruggen wordt hier altijd rekening mee gehouden, maar nu is het natuurlijk extreem warm. Het is wel de eerste keer dat we een brug moeten afkoelen.’

Dat zorgt niet voor grote hinder voor het verkeer, maar grote schepen moeten even wachten.

De Budabrug is trouwens niet de enige brug die afziet door de hitte en waar er problemen zijn. Ook onder meer de Meulestedebrug in Gent en de Wijngaardbrug in Geraardsbergen raken niet meer dicht door de warmte. Daar is er wel iets meer hinder op de weg in de omgeving.

Wegdek van snelweg komt omhoog

Ook het wegdek heeft last van de hitte. De E314 ter hoogte van Aarschot richting Brussel werd vanmiddag rond 17 uur gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer. Door de hoge temperaturen was het wegdek omhoog gekomen.

Wegen en Verkeer doet al het mogelijke om de snelweg zo snel mogelijk te herstellen. Een aannemer zal het wegdek met koud asfalt tijdelijk herstellen, maar het is niet zeker of de rijweg dan al kan opengesteld worden, luidt het. Afhankelijk van de hitte volgende week wordt zo snel mogelijk een definitieve herstelling gepland.

Het verkeer kan nog steeds door en wordt via de lange oprit van Aarschot op de E314 omgeleid.

Niet ver van Aarschot, in Averbode kwam gisteren al een betonplaat op de Westelsebaan omhoog.