Onweer trekt verder door Vlaanderen: Kennedytunnel onder water
Themabeeld Foto: pn
Er zijn donderdagavond hevige onweders over ons land getrokken. Vooral sommige delen van de provincies Antwerpen en de provincies Vlaams-Brabant hebben een zondvloed over zich heen gekregen. Eerder lag de luchthaven van Zaventem enige tijd stil door een lokaal onweer.

In de Kennedytunnel in Antwerpen stond er in beide richtingen tot wel 20 centimeter water. Wie richting Nederland wou, kon daardoor slechts over één rijstrook. Richting Gent waren er ter hoogte van Linkeroever afgewaaide takken op de rijweg beland. De brandweer moest die weghalen en sloot twee rijstroken af. Er gebeurden in en rond de tunnel ook een aantal kleine ongevallen. Intussen heeft de situatie zich stilaan weer hersteld, bevestigt een woordvoerder van de federale politie aan zusterkant Het Nieuwsblad.

Omgewaaide bomen

Ook in Vlaams-Brabant gingen de hemelsluizen volledig open. Zo kreeg de brandweerzone Vlaams-Brabant-West al een dertigtal oproepen voor ondergelopen kelders en straten. Maar rukwinden zorgden er ook voor dat heel wat takken of kleine bomen tegen de vlakte gingen. De Woluwelaan in Machelen moest een tijdje dicht omdat de riolering het water niet kon slikken.

Brussels AIrport

Nadat donderdagmiddag vooral het zuidoosten van ons land te kampen had gekregen met fikse regen, was enkele uren later Vlaams-Brabant aan de beurt. Onder meer het oosten van Brussel kreeg de volle laag, waardoor bijvoorbeeld alle tarmac-activiteiten van Brussels AIrport een tijdlang stilgelegd moesten worden.

Veertig minuten later liet de luchthaven weten toestemming te hebben om alles herop te starten. Intussen liepen tientallen vluchten wel vertraging op.

Elders in Brussel moesten de Georges Henri-, de Montgomery- en de Vleurgattunnel afgesloten worden door de regen. Volgens nieuwswebsite Bruzz wordt de Brusselse brandweer ook overstelpt met telefoontjes van particulieren.

Code geel

Eerder op de dag had het KMI gewaarschuwd voor onweders. 'Door de droge bodem kan de hoeveelheid neerslag problemen veroorzaken’, klonk het. Code geel werd van kracht. Ook het Vlaamse noodnummer 1722 is geactiveerd, om de meldingen van wateroverlast op te vangen zonder de medische urgentielijn 112 te belasten. Wie heel specifiek in de gaten wil houden waar het bliksemt, kan alles tot in het detail volgen op de bliksempagina van Noodweer Benelux.

Onweer trekt verder door Vlaanderen: Kennedytunnel onder water
Hier kan u zien waar en wanneer code geel van start gaat. Foto: KMI

‘Hagel met een diameter van één tot drie centimeter behoort tot de opties. Daarom willen wij ook waarschuwen voor de gevaren daarvan’, aldus de weerspecialisten van Noodweer Benelux. ‘Tevens zijn er bij een goed ontwikkelde onweersbui ook windstoten mogelijk.’

Wat te verwachten de komende dagen?

Vrijdagavond- en nacht wordt het overal wisselend tot zwaarbewolkt, met kans op regen- en onweer. In het oosten van het land is het wachten tot het einde van de nacht vooraleer er een spatje regen valt. Het blijft opnieuw zacht, met minima tot 23 °.

Het weekend kondigt zich iets koeler aan. Zaterdag verwacht het KMI tijdelijk veel bewolking en regen- of onweersbuien, al komen er in de namiddag wel opklaringen aan vanaf de kust. De maxima liggen tussen 22 en 27°, met aan zee een vrij krachtige wind. Zondag opnieuw droog met opklaringen, met maxima tussen 22 en 27°.

Begin volgende week meestal wisselend bewolkt maar wel droog, al is er kans op een plaatselijke bui. Het blijft warm, met maxima tussen 25 en 30°. Woensdag opnieuw veel zon, vanaf donderdag mogelijk opnieuw wat warmer met maxima tegen de 30° in het centrum.