De voormalige cricketspeler Imran Khan heeft de overwinning van de Pakistaanse verkiezingen opgeëist.

‘We hebben een mandaat gekregen’, zei Khan op de televisie. Hij reikte zijn tegenstanders ook de hand om samen Pakistan te ontwikkelen. ‘We gaan van het land een welvaartsstaat maken.’

In de voorlopige resultaten haalt zijn partij PTI de meeste stemmen. Wel zou hij geen meerderheid halen. In dat geval moet hij op zoek naar coalitiepartners.

Fraude

De verkiezingen verliepen in een gespannen sfeer en verschillende politieke groepen hebben gewag gemaakt van fraude. De partij van de voormalige premier Nawaz Sharif, die in de gevangenis zit, spreekt van een schijnvertoning en beschuldigt het leger van manipulatie. De vraag is of de partij een coalitie gaat willen vormen met de partij van Khan.

De Pakistaanse mensenrechtencommissie spreekt van ‘flagrante’ pogingen om de verkiezingen te manipuleren.

Uitslag

De officiële uitslag van de verkiezingen werd nog niet bekendgemaakt. De verkiezingscommissie liet eerder op de dag weten dat de bekendmaking vertraging oploopt door technische problemen.

De campagne werd gekenmerkt door geweld. Op de dag van de verkiezingen kwamen meer dan dertig mensen om bij een zelfmoordaanslag bij een stembureau.