Woning van Amsterdams koppel tijdens vakantie gebruikt als illegaal bordeel
Foto: AFP

De vakantie terugverdienen door tijdens uw afwezigheid uw woning door te verhuren op Airbnb. Het lijkt een goed idee. Maar het kan soms ook uitmonden in een drama.

Het Amsterdamse koppel vond de vele witte vlekken op de zetel na hun thuiskomst begin deze week een beetje vreemd, maar stelde er niet meteen veel vragen bij. Tot de politie plots aan de deur stond, en hen vertelde dat hun woning tijdens hun afwezigheid dienst had gedaan als illegaal bordeel. Drie prostituees boden er dagenlang hun diensten aan.

‘We hebben een woning van zestig vierkante meter met maar één slaapkamer en één bed. En er zaten hier dus drie prostituees. De matras, de bank, zelfs het vloerkleed. We durven er niet meer op te zitten’, reageert het koppel anoniem tegen de regionale televisieomroep RTV Noord-Holland.

Woning van Amsterdams koppel tijdens vakantie gebruikt als illegaal bordeel
RTV Noord-Holland

Het stel heeft intussen een luchtmatras gekocht en dat op hun bed gelegd. Op hun echte bed willen ze niet meer slapen. ‘Dit voelt gewoon niet meer aan als een thuis. Het is gewoon een heel naar gevoel.’

Sekswebsites

De politie van Amsterdam kreeg het illegale bordeel in de gaten toen het adres van het koppel plots op allerlei sekswebsites begon te verschijnen. Agenten observeerden daarop de woning en belden na een tijdje aan. Daarop troffen ze de drie prostituees aan.

Het koppel had zijn woning verhuurd via Airbnb, en wil nu ook dat Airbnb opdraait voor de schade. De verhuursite zegt de zaak nog te onderzoeken.

Schadevergoeding

Eind juni werd de woning van een andere Airbnb-gebruiker in Amsterdam in een complete ravage achtergelaten. Eerder doken verhalen op van Airbnb-verhuurders die bij hun thuiskomst voor onaangename verrassingen kwamen te staan.

Het bedrijf zegt tegen de NOS dat dit alleen ‘incidenten’ zijn, al is het karig met details. Bij amper 4 op de 100.000 overnachtingen zou er door de huurders meer dan 1.000 dollar aan schade worden veroorzaakt. Gedupeerde verhuurders kunnen zich melden bij Airbnb, dat in eerste instantie zal proberen te bemiddelden met de huurder. Lukt dat niet, dan belooft het platform onder bepaalde voorwaarden schade tot 1 miljoen dollar te vergoeden.