Hittegolf: 1947 kloppen wordt moeilijk
Foto: Photo News

Net na het middaguur overschreed het kwik in Ukkel voor de derde maal in vijf dagen tijd de grens van 30 graden Celsius. Dat betekent dat België een hittegolf beleeft. Maar het record van 1947 kloppen, dat is een ander paar mouwen.

Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens vijf opeenvolgende dagen een temperatuur van 25°Celsius of meer wordt opgemeten, waarvan bovendien minstens drie dagen met temperaturen van 30° Celsius of meer.

In de loop van donderdagmiddag ontwikkelen zich wel stapelwolken, die later op de dag kunnen uitgroeien tot lokale onweersbuien. Tijdens die buien kan er flink wat neerslag vallen in korte tijd. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog.


'Ook vorig jaar beleefden we in België een hittegolf, al kwam die iets vroeger, in juni', zegt weerman David Dehenauw. 'De langste hittegolf beleefden we van 10 tot 28 augustus 1947 in Ukkel met 19 dagen. Andere lange periodes van hittegolf registreerden we in de fameuze zomer van 1976, toen we zelfs 15 dagen meer dan 30 graden haalden. De hittegolf duurde toen in totaal 17 dagen en dat was ook de duur van de hittegolf in 1997. De warmste julimaand beleefden we in juli 2006. De hittegolf duurde toen 16 dagen, en het kwik haalde een zéér hoog gemiddelde van 23 graden Celsius.'

De hittegolf die we nu beleven, begon in feite al op 13 juli, want sinds die dag is de maximumtemperatuur in Ukkel niet meer onder de 25 graden gezakt. Of we nu op een nieuwe record afstevenen? 'Dat is mogelijk', zegt Dehenauw, 'maar er zijn twee kritieke punten in de voorspellingen: komende zaterdag en volgende week dinsdag zouden we respectievelijk "slechts" 26 en 25 graden halen. En het blijven natuurlijk maar voorspellingen. Je kan er dan wel enkele graden naast zitten.'