Slachtoffers huiselijk geweld krijgen betaald verlof in Nieuw-Zeeland
Foto: belga

Slachtoffers van huiselijk geweld krijgen in Nieuw-Zeeland tien dagen betaald verlof, opdat ze zichzelf en hun kinderen kunnen beschermen. Parlementsleden juichten toen de wet werd goedgekeurd.

De wet moet de ‘schrikwekkend’ hoge cijfers van huiselijk geweld in het land aanpakken. Elke vier minuten krijgt de politie in Nieuw-Zeeland daarover een oproep.

Het parlementslid Jan Logie (Green Party), die het initiatief nam, kreeg tranen in de ogen toen haar voorstel werd goedgekeurd. Volgens haar is dit een eerste stap om het probleem aan te pakken, en zouden andere landen moeten volgen. Met de wet wordt volgens haar de hele gemeenschap betrokken bij de problematiek. ‘We laten het niet zomaar over aan de politie, maar we hebben allemaal een rol in het helpen van slachtoffers. Het gaat ook om het veranderen van normen.’

Werk

De nieuwe wet wordt volgend jaar in april van kracht. Slachtoffers van huiselijk geweld krijgen vanaf dan recht op tien dagen betaald verlof. Die kunnen ze gebruiken om hun partner te verlaten, een nieuw onderkomen te vinden en zichzelf en hun kinderen te beschermen. Ze hebben ook recht op beschermende maatregelen, zoals het veranderen van hun e-mailadres en het veranderen van hun werklocatie.

‘Uit onderzoek blijkt dat gewelddadige partners het geweld naar de werkplek brengen’, zegt Logie. ‘Ze stalken hun partner met e-mails of telefoontjes, ze bedreigen hun partner of de collega’s. Het doel is vaak dat ze hun job kwijtraken en zo meer afhankelijk worden van hun partner. Dat komt vaak voor.’

Tegenstand

De wet werd goedgekeurd met 63 tegenover 57 stemmen. De National Party steunde het voorstel niet. Volgens die partij zouden de kosten voor de kleine tot middelgrote bedrijven te groot zijn, en zouden werkgevers niet meer geneigd zijn om mensen aan te nemen van wie ze vermoeden dat ze het slachtoffer zijn van huiselijk geweld.