Al meer dan 300 doden bij IS-aanval in Syrië
De plek van de aanslag in As-Suwayda Foto: REUTERS

Bij een van de bloedigste verrassingsaanvallen van Islamitische Staat in de Syrische burgeroorlog zijn volgens het Syrisch Observatorium bijna 300 mensen gedood, onder wie 135 burgers en 111 regeringsgezinde strijders.

Minstens zeven kamikazes van de terreurmilitie IS bliezen zichzelf woensdag op in de door regeringstroepen gecontroleerde stad As-Suwayda en een aantal omliggende dorpjes, met tientallen doden tot gevolg. Bij de daaropvolgende gevechten kwamen ook 45 IS-aanhangers om het leven.

De aanvallen kwamen compleet onverwacht. Een inwoner van het omliggende dorpje Shbiki zegt tegen persbureau Reuters dat de inwoners nietsvermoedend hun deur openden toen de IS-strijders woensdagochtend vroeg aanklopten. ‘Ze hebben hier veertig mensen ontvoerd, allemaal vrouwen en kinderen’, zegt hij.

IS kon na de aanval verschillende dorpen in de streek rond As-Suwayda tijdelijk in handen nemen. De terreurmilitie is de controle over een groot deel van het gebied dat het in handen had, verloren. Het Syrische regeringsleger voerde de druk op IS ten westen van As-Suwayda de afgelopen tijd nog verder op.