Cambridge Analytica speelt omzet Facebook parten
Foto: reuters

Het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica lijkt techbedrijf Facebook te hebben geraakt. De aanwas van nieuwe gebruikers groeide gestaag verder, maar minder sterk dan waar experts op hadden gerekend. Dit gold ook voor de omzet. In de nabeurshandel ging het aandeel van het bedrijf stevig onderuit.

Het aantal maandelijks actieve Facebook-gebruikers steeg in het voorbije kwartaal tot 2,23 miljard. Hier werd gerekend op minstens 2,25 miljard gebruikers. De omzet viel met 13,2 miljard dollar circa 4 miljard dollar hoger uit dan een jaar eerder. Ook hier was op meer gerekend.

De winst van het techbedrijf steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis van 3,9 miljard naar 5,1 miljard dollar. Verder vielen de kosten voor Facebook hoger uit, onder meer doordat het bedrijf meer moderators inhuurde. Die moeten onder meer ingrijpen bij het verspreiden van nepnieuws op het sociale medium.

Facebook kwam afgelopen maanden onder vuur te liggen in de zaak rond Cambridge Analytica. Het data-analysebedrijf zou zonder toestemming van gebruikers de hand hebben gelegd op gegevens van zo’n 87 miljoen Facebookgebruikers.

Facebook kreeg daarop veel kritiek op zijn lakse beleid ten aanzien van toegang tot gebruikersgegevens door derden. Ook de algoritmes die verantwoordelijk worden gehouden voor verspreiding van nepnieuws, kwamen onder vuur. Topman Mark Zuckerberg beloofde beterschap.

Het aandeel Facebook bereikte eerder op woensdag nog een recordhoogte.