Trumps nieuwe ontmoeting met Poetin uitgesteld tot na ‘heksenjacht’
Foto: REUTERS

De topontmoeting tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in Washington is niet meer voor dit jaar.

‘De president vindt dat de volgende bilaterale ontmoeting met president Poetin zou moeten plaatsvinden als de Rusland-heksenjacht voorbij is’, zegt John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van Trump.

Hij doelt daarmee op het federale onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De ontmoeting zal daarom pas voor volgend jaar zijn. Het Witte Huis liet eerder verstaan dat de Russische president in de herfst naar het Witte Huis zou komen.

Uitslag beïnvloed

Het bezoek van Donald Trump eerder deze maand aan de Russische president deed veel stof opwaaien. Trump stelde op een persconferentie dat hij geen reden ziet waarom de Russen geprobeerd zouden hebben de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te beïnvloeden. Daarmee viel hij voor de hele wereld zijn inlichtingendiensten af. Een dag erna krabbelde Trump zich terug en sprak hij van een verspreking.

Even later volgde de uitnodiging voor de Russische president. Ook die lokte veel kritiek uit. Dan Coats, Trumps directeur van de nationale inlichtingendiensten, was overigens niet op voorhand ingelicht, bleek uit zijn reactie tijdens een livegesprek op televisie. ‘Okay… That’s gonna be special’, zei hij, terwijl hij verrast begon te lachen.

.