Ontslagplan Ryanair ruikt naar chantage
Foto: isopix
De budgetvlieger Ryanair speelt het hard om de sociale onrust de kop in te drukken. Een ontslagplan in Ierland heeft veel weg van chantage. Wie staakt, loopt meer kans op ontslag.

Net op het moment dat het cabinepersoneel in vier landen, waaronder ook België, staakt, hebben 300 Ierse werknemers van Ryanair te horen gekregen dat ze hun job kunnen kwijtspelen. De kans is vrij groot dat die dreiging met ontslag de sociale onrust nog vergroot.

De budgetvlieger windt er amper doekjes om dat personeelsleden die deelnemen aan stakingen een veel grote kans maken om ontslagen te worden. Zo’n 100 piloten en 200 cabinepersoneelsleden kregen een brief in de bus waarin gemeld werd dat aanwezigheid op het werk een van de criteria is om te bepalen wie al dan niet ontslagen wordt.

Volgens arbeidsrechtspecialist Filip Tilleman zou Ryanair in ons land teruggefloten worden als het zijn Belgische werknemers zo zou aanpakken. In België kunnen werkgever en vakbonden bij een collectieve ontslagronde criteria vastleggen, maar de wetgever geeft aan dat die niet discriminatoir mogen zijn. Een onderscheid maken op basis van vakbondsactiviteiten wordt bestempeld als discriminatie, meldt Tilleman.

Of Ryanair er in Ierland toch mee wegkomt? ‘Een zaak is zeker: de Ierse arbeidswetgeving is veel lakser dan de Belgische.’

De Ierse vakbond Forsa is in alle staten. Hij omschreef de ontslagdreiging als een provocatie en programmeerde voor begin augustus een vierde pilotenstaking.

Volgens Ryanair is de personeelsafslanking te wijten aan de pilotenstakingen. Die hebben de betrouwbaarheid van het bedrijf schade toegebracht, met minder passagiers als resultaat. Ryanair is van plan om voor het komende winterseizoen 20 procent minder vliegtuigen in te zetten voor vluchten van en naar Ierland.

Schadebeperking
Wat de lopende tweedaagse staking van het cabinepersoneel betreft staat bij Ryanair alles in het teken van schadebeperking. De budgetvlieger schat dat in totaal ruim 600 vluchten niet kunnen doorgaan. Goed voor 50.000 passagiers, van wie 23.000 die van of naar de luchthavens van Charleroi en Zaventem wilden vliegen. Ryanair maakte zich gisteren sterk dat iedere klant een alternatieve vlucht heeft gekregen of zijn ticket terugbetaald krijgt.

De getroffen passagiers krijgen wel een flinke waarschuwing mee. Ze kunnen een compensatie vragen als hun vlucht minder dan twee weken voor het vertrek wordt geannuleerd. Ryanair is echter niet van plan een extra tegemoetkoming – tussen 200 en 600 euro – te betalen. Het liet weten alle vragen tot compensatie juridisch te zullen aanvechten. Volgens de consumentenorganisatie Test-Aankoop probeert de vliegtuigmaatschappij dit te doen door overmacht in te roepen.

Het cabinepersoneel van Ryanair wil met de staking betere  werkomstandigheden en de naleving van de nationale arbeidswetgeving afdwingen.