Na zestien jaar uitspraak: KitKat is niet de enige snoepreep die er zo mag uitzien
Foto: Shutterstock
Het is het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé weer niet gelukt om de vorm van zijn bekende KitKat-chocoladereep - een vierkant bestaande uit vier delen die afgebroken kunnen worden - in Europa beschermd te krijgen. Het Europese Hof van Justitie is er niet van overtuigd dat de KitKats echt onderscheidend zijn ten opzichte van andere repen.

De strijd om de bescherming gaat terug tot 2002. Toen probeerde Nestlé in Europa al het alleenrecht te krijgen op het uiterlijk van de KitKat. In 2006 leek de zaak rond toen Nestlé inderdaad de benodigde papieren kreeg. Het Amerikaanse Mondelez, de moederholding van onder meer Milka en Côte d'Or tekende echter protest aan. Het bedrijf heeft met Leo namelijk een gelijkvormig chocolaatje in het assortiment en trekt de geldigheid van de claims van Nestlé in twijfel. De juridische strijd daarover loopt nu al meer dan tien jaar.

Nestlé slaagde er in tien Europese lidstaten wel in om erkenning te krijgen voor het onderscheidende karakter van de KitKat. Maar in landen als België, Ierland, Griekenland en Portugal is de zaak nooit uitgeplozen, merkt het Hof op. Dat laatste is echter wel nodig om de vorm van de KitKat officieel vast te leggen.

Terug naar start

Het Europees Hof heeft de affaire nu weer naar zijn beginpunt gebracht. Zo moet het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (BIEEU), dat in 2002 besloot om de chocoladereep in te schrijven als uniemerk, opnieuw onderzoeken of de vorm van de KitKat kan behouden worden als beschermd EU-merk.