Brusselaars hoeven waterkraan (nog) niet dicht te draaien
Foto: IMAGEGLOBE

Terwijl door de aanhoudende droogte in alle Vlaamse provincies maatregelen worden getroffen om water te besparen, is er in Brussel niks aan de hand. Zelfs als het de volgende veertien dagen niet regent, heeft het Hoofdstedelijk Gewest genoeg water op voorraad.

Ook in de provincie Vlaams-Brabant mag sinds woensdagmiddag geen water meer worden gebruikt om gazons te besproeien, voertuigen te wassen of zwembaden (bij) te vullen. Opmerkelijk genoeg is er in Brussel, net over de gewestgrens, nog helemaal niks aan de hand.

‘Wij halen ons leidingwater voornamelijk uit Wallonië, en niet uit de bekkens in Oost-Vlaanderen die nu onder druk staan’, legt waterleidingbedrijf Vivaqua uit aan Bruzz.

Van de 26 waterbassins van Vivaqua bevinden er zich 24 in Wallonië. ‘In het voorjaar heeft het daar meer geregend, waardoor we een reserve opgebouwd hebben. Zelfs als de weersvoorspellingen kloppen, en het de volgende veertien dagen niet regent, is er geen reden tot paniek. We kunnen de watertoevoer nog opkrikken, al is er momenteel geen reden om dat al te doen.’

In het Hoofdstedelijk Gewest worden daardoor voorlopig geen verdere maatregelen getroffen om het waterverbruik van de inwoners in te perken. Vivaqua benadrukt wel dat ze de situatie op de voet volgen om meteen bij te sturen mocht dat nodig zijn.