Ontslagen diversiteitsambtenaar Lyubayeva op Groen-lijst
Alona Lyubayeva Foto: belga

Gewezen Vlaams diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva staat bij de lokale verkiezingen van 14 oktober als onafhankelijke op de Groen-lijst in Aarschot. De 44-jarige Lyubayeva staat er op plaats 18.

Lyubayeva is geboren in het Oekraïense Kiev, maar woont sinds 2000 in Aarschot. Ze is actief als adjunct-directeur bij Internationaal Comité vzw, de grootste etnisch-culturele federatie in Vlaanderen & Brussel. Maar Lyubayeva raakte links en rechts vooral bekend als diversiteitsambtenaar bij de Vlaamse overheid. Daar werd Lyubayeva ontslagen na een negatieve evaluatie en een conflict met voogdijminister Liesbeth Homans (N-VA).

Lyubayeva zegt dat ze als onafhankelijke op de Groen-lijst staat. In de motivatie van haar keuze zegt ze onder meer dat ze ‘gelooft in de kracht van menselijke ontmoetingen en sociale contacten’. ‘In een stad als Aarschot zou er meer ruimte kunnen zijn voor elke mens en ontmoeting. Hoe willen wij samenleven met de nieuwe Vlamingen? Ik kies ervoor om diversiteit en migratie als een positieve kracht te beschouwen die onze samenleving vooruit helpt in plaats van om zeep helpt.’

Lyubayeva wil verder werk maken van ‘betere kansen voor iedereen’ en van het versterken van de zwakkeren. ‘Betaalbare woningen, versterking van eenoudergezinnen, extra aandacht voor kinderen in armoede en anderstalige kinderen, integratie van nieuwkomers via sport, cultuur, ontmoeting, werk, renteloze leningen voor mensen in nood, onderwijskansen voor iedereen, etc. De stad kan veel doen om een duwtje in de rug te geven aan haar inwoners’, aldus Luybayeva.

In Aarschot vormen CD&V, Open VLD en SP.A samen het gemeentebestuur. Groen haalde zes jaar geleden twee zetels en voert oppositie.