Antwerpen sluit fonteinen af (behalve in Park Spoor Noord)
Foto: BELGA

De kranen van de Antwerpse fonteinen zijn woensdagochtend dichtgedraaid tegen waterverspilling. De enige fontein die wel in werking blijft, is die in Park Spoor Noord.

‘We zijn vanmorgen letterlijk het kraantje gaan dichtdraaien bij de Antwerpse fonteinen’, zegt schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V).

Het Antwerps stadsbestuur neemt de maatregel nadat provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) op dinsdag een algemeen verspillings- en besproeiingsverbod tekende. In heel Vlaanderen heeft de droogtecommissie code oranje uitgeroepen.

Bij sommige fonteinen, zoals de Brabofontein op de Grote Markt betekent dit een directe drooglegging. Andere fonteinen hergebruiken hun eigen water en worden normaal gezien aangelengd met kraanwater. Maar ook die toevoer is nu afgesloten. Naarmate het hergebruikte water wegspat en verdampt, zullen ook die fonteinen woensdag en donderdag droog komen te staan.

De enige uitzondering in de stad is de speelfontein in Park Spoor Noord. ‘Daar zoeken heel wat mensen, vooral kinderen, verkoeling. Die fontein heeft dus niet louter een sierfunctie en blijft aangesloten.’

Eerder nam ook Gent dertien fonteinen stil.

Antwerpen sluit fonteinen af (behalve in Park Spoor Noord)
Foto: MariÎn Ludo