Langste maansverduistering van de eeuw vanavond te zien
Foto: AP

Vanavond vanaf 21.30 uur is in ons land de langste totale maansverduistering of ‘bloedmaan’ van de eeuw te zien. Gedurende een uur en 43 minuten zal de maan rood kleuren.

Een bloedmaan of rode maan is een verschijnsel dat plaatsvindt tijdens een maansverduistering. ‘Tijdens een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan, waardoor de aarde de maan beschaduwt’, zegt Stijn Buitink, professor sterrenkunde aan de VUB.

De rode kleur van de maan tijdens een maansverduistering is te verklaren door het zonlicht dat via de atmosfeer van de aarde de maan bereikt. ‘In het zonlicht zitten alle kleuren, van blauw tot rood, maar niet alle kleuren kunnen even gemakkelijk door de atmosfeer van de aarde heen bewegen. Bij een maansverduistering verdwijnt het blauwe licht, terwijl het rode licht gemakkelijker door onze atmosfeer gaat en uiteindelijk op de maan valt’, verklaart Buitink.

Anders dan bij een zonsverduistering, wanneer de maan zich tussen de aarde en de zon beweegt, wordt de maan minder donker tijdens een maansverduistering. Die krijgt dus eerder een rode kleur die goed waar te nemen valt.

Ietsje rechts onder de maan valt ook Mars te zien, de rode planeet. U kunt haar herkennen omdat ze geen stipje is, zoals een ster, maar net iets groter, een bolletje. Het is eerder wit, maar in vergelijking met de sterren net iets roder.

Is een bloedmaan zeldzaam?

Maansverduisteringen komen vaker voor dan zonsverduisteringen, maar zijn op zich niet meteen zeldzaam. Op 28 september vorig jaar kon u hier ook een rode maan zien – zij het minder rood dan sommige media gehypet hadden. De volgende is voor 21 januari volgend jaar, in de vroege ochtend. 

Wat uitzonderlijk is aan de bloedmaan vrijdag is de duur van de verduistering. Die zal 26 minuten langer duren dan de vorige totale maansverduistering in januari en zal daarmee de langste van deze eeuw zijn.

Tips om de maansverduistering te zien

In ons land zal de bloedmaan goed zichtbaar zijn, op voorwaarde dat wolken het schouwspel niet verstoren. Om 22.21 uur, tijdens de maximale eclips, zal ze het best te zien zijn. De totale eclips eindigt om 23.14 uur. ‘De maansverduistering kunt u het best bezichtigen op een zo donker mogelijke plek, al is het vanuit de stad ook nog wel te zien’, zegt Buitink.  Anders dan bij een zonsverduistering kunt u rustig met het blote oog of een verrekijker kijken.

Bovendien zal volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen op vrijdag zijn deuren openen van 22 tot ongeveer 1 uur 's nachts. Bezoekers kunnen er de verduisterde maan waarnemen met de vele aanwezige telescopen en krachtige verrekijkers.