Bij een zelfmoordaanslag bij een Pakistaans stembureau zijn minstens 31 mensen omgekomen. Ook elders in het land zijn de verkiezingen verstoord door geweld.

Ondanks de scherpe veiligheidsmaatregelen verliep de stembusgang in Pakistan niet zonder incidenten. De ergste aanslag vond plaats in Quetta. Daar vielen minstens 31 doden en 35 gewonden bij een zelfmoordaanslag die terreurorganisatie IS heeft opgeëist.

Er zijn ook berichten over een granaataanval in Khuzdar en een schietpartij in Swabi. Er zouden ook gevechten hebben plaatsgevonden in Mardan, Rajanpur, Khipro en Kohistan.

Eerder deze maand vielen bij een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst in Mastung 149 doden. Ook die aanslag is opgeëist door IS.

De verkiezingen worden zo overschaduwd door geweld en ook corruptie. De Pakistaanse mensenrechtencommissie spreekt van ‘flagrante’ pogingen om de verkiezingen te manipuleren. Er zijn ook vermoedens dat het leger de stembusgang beïnvloedt.

De peilingen wijzen op een strijd tussen cricketheld Imran Khan en de partij van ex-premier Nawaz Sharif (de islamistische PML-N). Geen van beiden zou een meerderheid halen. Sharif, die de vorige verkiezingen won, heeft een gevangenisstraf gekregen voor corruptie.

Volgens het persagentschap Bloomberg zouden de militairen Khans PTI-partij bevoordelen via intimidatie en kiesfraude. Nochtans heeft Khan beloofd om de corruptie aan te pakken.

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt in de loop van donderdag verwacht.

Tientallen doden bij aanslagen Pakistaanse stembusgang
Imran Khan. Foto: EPA-EFE