James Cameron steunt bod op memorabilia Titanic
Foto: BELGAIMAGE

Regisseur James Cameron en oceanograaf Robert Ballard steunen een bod van enkele Britse musea op zo’n 5.500 artefacten van de Titanic.

Met een bod van 19,2 miljoen dollar hopen vier Britse musea de hand te kunnen leggen op maar liefst 5.500 objecten die aan boord waren van de in 1912 ter ziele gegane Titanic. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door James Cameron, die in 1997 de blockbuster over het zinkende schip regisseerde, en Robert Ballard, die in 1985 het wrak van de Titanic ontdekte.

De National Geographic Society heeft alvast laten weten 500.000 dollar bij te dragen. Voor het overige geld rekenen Cameron en Ballard op andere publieke en private geldschieters.

James Cameron steunt bod op memorabilia Titanic
Titanic-ontdekker Robert Ballard zoekt geldschieters. Foto: AP

De campagne werd aangekondigd aan de Titanic Belfast, een museum op de plek waar het schip destijds werd geassembleerd. Momenteel zijn de artefacten nog in het bezit van RMS Titanic Inc., onderdeel van Premier Exhibitions, dat in 2016 het faillissement aanvroeg. De timing is niet toevallig: woensdag ging het proces van start dat zal beslissen over het faillissement.

‘We hebben een unieke kans om de erfenis van de Titanic in leven te houden’, zegt Conal Harvey, ondervoorzitter van Titanic Belfast. ‘Een ongelooflijk stukje geschiedenis’, vindt David Cameron. ‘Als de artefacten in particuliere handen zouden belanden, bestaat het risico dat ze verdwijnen.’ Hij voelt zich naar eigen zeggen verantwoordelijk om de overledenen te eren.

James Cameron steunt bod op memorabilia Titanic
Ook James Cameron steunt het initiatief. Foto: AP