Topgangster die met helikopter ontsnapte, is mogelijk gespot in wagen met explosieven
Foto: AFP

De Franse gangster Redoine Faïd (46), die begin juli kon ontsnappen uit de gevangenis van het Franse Réau, zou opnieuw door de vingers van de politiediensten geglipt zijn tijdens een achtervolging. Faïd zat mogelijk in een wagen met explosieven, die later werd aangetroffen in een ondergrondse parkeergarage.

De ordediensten in Parijs hebben dinsdagavond een auto met explosieven gevonden in een ondergrondse parkeergarage van winkelcentrum. De politie had twee personen achtervolgd die tijdens een routinecontrole aan een tankstation waren weggevlucht richting Sarcelles. In de koffer van de wagen lagen valse nummerplaten en explosieven. Dat meldt Le Parisien. Verschillende Franse media melden dat het om een ‘zeer grote hoeveelheid explosieven’ ging, maar het Franse gerecht heeft dit vooralsnog niet bevestigd.

Een van de twee inzittenden van de wagen zou Redoine Faïd zijn. De topgangster ontsnapte uit de gevangenis nadat een helikopter met enkele zwaarbewapende mannen aan boord op het binnenplein was geland. Faïd bevond zich op dat moment in de bezoekersruimte. Enkele medegevangenen filmden de ontsnapping:

 

 

Faïd werd in 2011 gearresteerd voor een gewapende overval waarbij een politieagente werd gedood en moet een gevangenisstraf van 25 jaar uit­zitten.

Ontsnappingskoning

De topgangster is niet aan zijn proefstuk toe. In 2013 ontsnapte hij al uit een gevangenis vlak bij Rijsel. Toen verkleedde hij zich als cipier en maakte hij gebruik van binnengesmokkelde springstoffen. Hij gijzelde ook vier cipiers op zijn weg naar buiten. Pas zes weken later kon hij opnieuw worden opgepakt.

De Frans-Algerijnse ‘ontsnappingskoning’ spendeerde ook voor zijn veroordeling in 2011 al heel wat jaren achter de tralies. Hij leidde in de jaren negentig een bende die gewapende overvallen organiseerde in en rond Parijs. Hij zei dat Hollywoodfilms als Scarface hem daartoe hadden geïnspireerd. In 2009 schreef hij zelfs een boek over zijn crimineel verleden.