Fiat-redder Sergio Marchionne overleden
Foto: EPA-EFE
De topman van Fiat Chrysler Sergio Marchionne is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica woensdag en het nieuws is bevestigd door de autobouwer.

Mike Manley (54) werd afgelopen weekend halsoverkop aangeduid als opvolger van Sergio Marchionne aan het hoofd van de autogroep Fiat-Chrysler. De 66-jarige Marchionne – een icoon van de Italiaanse industrie – kreeg te kampen met zware complicaties na een schouderoperatie in juni en was volgens een communiqué van Fiat ‘niet meer in staat om opnieuw aan het werk te gaan’.

Marchionne nam in juni 2004 het stuur in handen bij Fiat en redde de Italiaanse autobouwer van het bankroet. Fiat fuseerde in 2014 met het Amerikaanse Chrysler en de multinational werd in oktober van dat jaar naar de beurs gebracht in New York.

Marchionne was in 2004 al de vijfde topman bij Fiat in twee jaar tijd. De autobouwer maakte in 2003 nog een verlies van meer dan 6 miljard euro. Marchionne kreeg de onderneming weer op de rails en twee jaar later werd opnieuw winst geboekt. Marchionne zette duizenden werknemers aan de deur, introduceerde nieuwe modellen en verkortte de tijd die nodig was om een nieuwe wagen in de markt te zetten van vier jaar naar 18 maanden.

Tijdens het leiderschap van Marchionne vertienvoudigde de waarde van de onderneming. Hij stond ook aan het hoofd van de raad van bestuur van Ferrari.