Een Zweedse studente heeft dinsdag de uitzetting van een Afghaanse man verijdeld. De jonge vrouw weigerde een kwartier lang te gaan zitten op het vliegtuig dat de man naar Turkije moest brengen, waarna het personeel de man van het vliegtuig haalde.

Op een vlucht van Turkish Airlines van Göteborg naar Istanboel had de 22-jarige Elin Ersson dinsdag een ticket voor een plek in de rij voor de rij waar een 52-jarige Afghaanse man zat. Vandaar zou de man voortvliegen naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Toen Ersson het verhaal van de man hoorde, nam ze haar telefoon om veertien minuten lang ‘live’ te gaan op Facebook.

In de video is te zien hoe Ersson rondloopt en in een emotioneel pleidooi benadrukt dat de man ‘waarschijnlijk gedood zou worden als hij gedeporteerd wordt’. Aangezien het vliegtuig niet kon opstijgen terwijl Ersson rechtstond, drongen het cabinepersoneel en andere passagiers erop aan dat de vrouw zou gaan zitten, maar dat weigerde ze tot de Afghaanse man van het vliegtuig werd gehaald. Na een kwartier kreeg ze steun van enkele andere passagiers, en werd beslist om de man van het vliegtuig te halen.

Straf en lof

Zweedse autoriteiten hebben intussen laten weten dat de man uiteindelijk toch nog het land uitgezet zal worden, al is daar nog geen datum voor vastgelegd. Ersson zou bovendien tot zes maanden gevangenisstraf riskeren omdat ze weigerde politiebevelen op te volgen.

De jonge vrouw krijgt intussen wereldwijd zowel lof als kritiek voor haar daad. De video verzamelde op één dag al twee miljoen kijkers op Facebook.