Dinosaurussen ruimer verspreid dan altijd gedacht
Een artistieke impressie van hoe Lingwulong shenqi eruit zou kunnen gezien hebben. Foto: REUTERS

Een recent blootgelegd fossiel zou kunnen aantonen dat de geschiedenis van China flink anders verlopen is dan tot nu gedacht.

Archeologen hebben recent de resten van een sauropode blootgelegd in het noordwesten van China. Het dier zou zo’n 174 miljoen jaar geleden geleefd hebben, op een moment waarvan men dacht dat Oost-Azië zich al had afgesplitst van supercontinent Pangea. Maar de vondst van het fossiel zou kunnen aantonen dat dat niet het geval was.

Lingwulong shenqi, zoals de dinosauriër genoemd werd, had namelijk helemaal niet teruggevonden mogen worden in Noord-China. Want vermoed wordt dat er zich 174 miljoen jaar geleden al een Rode Zee-achtige waterplas had gevormd tussen Pangea en wat nu China is, die dino’s onmogelijk zouden kunnen hebben overbruggen.

Dinosaurussen ruimer verspreid dan altijd gedacht
Archeologen meten de beenderen van Lingwulong shenqi. Foto: REUTERS

In een studie die in Nature werd gepubliceerd noemt auteur Philip Mannion de vondst ‘dubbel uitzonderlijk’. ‘Het is niet alleen het oudste exemplaar van zijn soort (15 miljoen jaar ouder dan eerdere vondsten, red.), we gingen er ook erg lang vanuit dat Neosauropoda (een dinosubgroep waartoe de Sauropoda behoorden, red.) nooit tot in Azië geraakt waren.’

Deze vondst bewijst volgens Mannion dat de ‘barrière’ tussen Pangea en Noord-Azië 174 miljoen jaar geleden nog perfect overbrugbaar was en dat de Sauropoda een veel rijkere geschiedenis hadden dan tot nu gedacht.