Een op de drie werkgevers deelt ijsjes uit
Foto: SHUTTERSTOCK

Zo goed als alle werkgevers nemen dezer dagen maatregelen om de hoge temperaturen voor hun personeel draaglijker te maken, zo blijkt uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Het NSZ vroeg 402 ondernemingen of zij maatregelen treffen die de tropische temperaturen wat draaglijker moeten maken voor hun personeel. Uit die bevraging blijkt dat 97 procent dat ook daadwerkelijk doet.

Zo voorziet 84 procent van de ondernemingen extra drank en krijgen werknemers bij 64 procent van de ondervraagde werkgevers extra pauzes. In 29 procent van de bedrijven krijgen medewerkers ijsjes aangeboden, 8 procent voorziet hoofddeksels.

Driekwart van de ondernemingen staat toe dat medewerkers ‘luchtiger gekleed’ dan normaal komen werken. Bovendien heeft 64 procent van de ondernemingen er geen probleem mee dat mannelijke medewerkers met een korte broek naar het werk komen. Het gaat dan niet om een sportshort, maar om een geklede bermuda, stipt het NSZ aan.

Wettelijk verplicht

Wanneer de wettelijk vastgelegde maximumtemperatuur overschreden wordt, is de werkgever overigens verplicht een aantal maatregelen treffen. Dan moet hij zorgen voor bescherming tegen de zon door bijvoorbeeld zonneschermen te plaatsen, is hij verplicht te zorgen voor voldoende water en kan hij de uurroosters aanpassen. Houdt de hitte langdurig aan, dan moet de werkgever extra rustpauzes inlassen.

Voor een kantoorjob ligt die drempelwaarde op 31 à 32 graden, terwijl dat bij een fysiek zeer zware job al bij 20 graden is.