Chinese groep neemt Ageas in vizier
Foto: BELGA

De Chinese investeringsgroep Fosun mikt volgens het persagentschap Bloomberg op de overname van de Belgische verzekeraar Ageas. Dat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen die worden omschreven als ‘ingewijden’.

Officieel is er van een bod van Fosun op Ageas nog geen sprake. Maar allicht is het geen toeval dat de Chinese interesse aan het licht komt na de goedkeuring, twee weken geleden door de rechtbank van Amsterdam, van de schikking ter waarde van 1,3 miljard euro tussen Ageas en de vroegere Fortis-gedupeerden. Zolang die claim hangende was, leek een overname ver weg.

De Chinezen zijn geen vreemden voor Ageas. Fosun heeft sinds midden vorig jaar een belang van 3,1 procent in de grootste Belgische verzekeringsmaatschappij en zou dat – al dan niet met steun van een partner – gevoelig willen opdrijven.

9 miljard euro?

Opmerkelijk: een ander Chinees bedrijf, PingAn, is nu de belangrijkste aandeelhouder in Ageas met een belang van 5,3 procent. Daarna komen institutionele beleggers als Schroders en Blackrock.

Het is helemaal niet bekend hoeveel Fosun op tafel wil leggen en ook niet of het een totale of een gedeeltelijke overname wil. Op basis van de huidige aandelenkoers heeft Ageas een globale marktwaarde van 9 miljard euro. Tegen de dalende beurstrend in is de koers van het Ageas-aandeel dit jaar al met 7,2 procent gestegen.

De interesse vanuit China is alleszins geen toeval. Ageas staat bijzonder sterk in Azië en verkoopt verzekeringen in China, Maleisië, India, Thailand, de Filipijnen, Laos, Cambodia, Singapore en Vietnam. In 2017 puurde Ageas ruim 19 miljard dollar aan premie-inkomsten uit de regio, goed voor een nettowinst van 269 miljoen euro.

Club Med

Fosun doet allicht bij de meeste Belgen geen belletje rinkelen, maar dat maakt de groep – die genoteerd is op de beurs van HongKong – niet minder interessant. Het bedrijf werd in 1992 opgericht door Guo Guangchang, die nog altijd de touwtjes in handen heeft, en beheert een portefeuille van 81 miljard dollar, waarvan een pak participaties buiten China.

De meest opvallende namen in die lijst zijn de toerismegroep Club Med en de spektakeltheatergroep Cirque de Soleil.