Trump ontvangt Juncker
Juncker en Trump spraken elkaar vorige zomer al eens op de G20-top in Hamburg. Foto: BELGAIMAGE

Tegen de achtergrond van een oplopend handelsconflict heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag in Washington een onderhoud met de Amerikaanse president Donald Trump, tien dagen nadat die de Europese Unie als ‘de vijand’ bestempelde.

De Luxemburger hoopt in het Witte Huis de spanningen te ‘dedramatiseren’ en de dialoog gaande te houden. Washington dreigt er immers mee om de import van Europese auto’s en auto-onderdelen fors duurder te maken. Bijzonder onrechtvaardig vindt Trump het dat de VS de import van Europese wagens slechts aan 2,5 procent belasten, terwijl de Europese Unie 10 procent heft op Amerikaanse auto’s.

Daarom voeren de Verenigde Staten momenteel een onderzoek naar de vraag of de import van auto’s en auto-onderdelen de nationale veiligheid in het gedrang kan brengen. Dat voorwendsel greep Trump al aan om import van staal en aluminium vanuit Europa, goed voor 6,4 miljard euro per jaar, zwaarder te belasten. Europa reageerde met verhoogde importtarieven op 2,8 miljard euro aan Amerikaanse producten, zoals jeans, motorfietsen en bourbon.

Handelsconflict

Nu dreigt Trump met tarieven tot 20 procent op Europese auto’s. Dat zou het handelsconflict naar een hoger niveau tillen. Europa exporteert jaarlijks voor meer dan 50 miljard euro aan auto’s en onderdelen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Europese vergeldingsmaatregelen tegen heffingen op auto’s zouden mutadis mutandis een pak zwaarder uitvallen.

De Europese beleidsmakers blijven niettemin hopen dat Trump afziet van zijn plannen en voor dialoog kiest. De woordvoerder van Juncker beklemtoonde begin deze week dat de Commissievoorzitter zonder concreet aanbod op het vliegtuig is gestapt. ‘Er zijn geen voorstellen. Het is een gelegenheid om met elkaar te spreken’, aldus de zegsman, die toevoegde dat Juncker het onderhoud in het Witte Huis om 13.30 uur lokale tijd (19.30 uur in België) wil aangrijpen om ‘elke mogelijke handelsspanning te dedramatiseren en een open en constructieve dialoog aan te gaan’.

Megaboete

Maar het valt hoe dan ook af te wachten in hoeverre Juncker Trump van koers zou kunnen doen veranderen. Onlangs nog bestempelde de onberekenbare president de EU nog onomwonden als ‘een vijand’ op handelsvlak. Dat de Commissie van Juncker vorige week het Amerikaanse Google met een megaboete bestrafte, zal zijn humeur ook al geen goed hebben gedaan. Als klap op de vuurpijl haalde Trump vrijdag ook nog eens uit naar het Europese rentebeleid.

Na zijn onderhoud met Trump is het woensdag aan Juncker om zijn licht te laten schijnen over de stand van de Europees-Amerikaanse relaties. Om 16.00 uur lokale tijd (22 uur in België) zal hij daarover een toespraak houden bij het Center for Strategic and International Studies.