Franse gemeente vaardigt inreisverbod uit voor muggen
Foto: EPA

Muggen zijn voortaan niet meer welkom in Briollay. Overtreders zullen tegen de muur geplakt worden.

Dat heeft de burgemeester van het ruim 3.000 zielen tellende dorp in de westelijke Franse regio Maine-et-Loire gedecreteerd. Met zijn ’verbod’ probeert burgemeester André Marchand zijn dorpsgenoten op eerder humoristische wijze diets te maken dat hij eigenlijk weinig tegen de muggenmigratie kan doen.

De muggenplaag is het gevolg van een resem overstromingen in de buurt, die voor een overtal aan minuscule zoemers en bijters heeft gezorgd.

Veel meer nog dan het verbod heeft een resem concrete maatregelen ervoor gezorgd dat de muggen het dorpscentrum zijn beginnen mijden. In de dorpskern werden drie vallen opgesteld die muggen lokken met feromonen en hen met CO2 doden. Die vallen hebben al veel doden onder de irritante insecten gemaakt.

Maar de gedecimeerde muggenpopulatie wil vastberaden terugbijten, wetende dat de vallen een tijdelijke en niet goedkope oplossing zijn en dat bij de volgende stortbui de nabijgelegen rivier Sarthe weer zal uitpuilen en het muggenbestand weer op volle legioenssterkte zal komen.