Staking Ryanair treft ruim 23.500 passagiers van en naar België
Foto: REUTERS

De staking bij Ryanair woensdag en donderdag zal al zeker 23.500 passagiers van en naar België treffen: 16.500 op Charleroi en meer dan 7.000 op Brussels Airport. Dat blijkt uit een rondvraag bij de betrokken luchthavens.

Op Charleroi worden per stakingsdag 48 vluchten (heen en terug) geschrapt. Voor Brussels Airport gaat het om 22 vluchten woensdag en 18 donderdag. Bovendien is niet uitgesloten dat er op de stakingsdagen zelf nog vluchten moeten worden afgelast wegens onvoldoende werkwilligen.

De actie is ongezien voor de Ierse lowcostmaatschappij, die karig is met commentaar. Ryanair is wel verplicht om de gestrande passagiers een alternatieve vlucht aan te bieden of hun ticket terug te betalen. ‘Al onze 50.000 klanten in Spanje, Portugal en België van wie de vluchten van woensdag 25 juli en donderdag 26 juli vorige woensdag geannuleerd werden, hebben een alternatieve vlucht gekregen of hebben vorig weekend een volledige terugbetaling aangevraagd. We verwachten geen bijkomende annulaties morgen (woensdag 25 juli, red.)’, zegt Ryanair op Twitter.

Extra compensatie

Omdat de annulering minder dan twee weken voor vertrek werd aangekondigd, hebben de passagiers ook nog recht op een extra compensatie die - afhankelijk van de afstand - tussen de 250 en 600 euro bedraagt. Maar Ryanair lijkt weinig zin te hebben om dat te betalen. Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop spreekt de luchtvaartmaatschappij in haar communicatie naar de passagiers over ‘overmacht’, terwijl uit rechtspraak van het Europees Hof van Justitie blijkt dat dat bij een staking binnen het bedrijf niet ingeroepen kan worden.

In verband met de rechten van consumenten, heeft bevoegd minister van Economie Kris Peeters (CD&V) alvast aan de Economische Inspectie gevraagd om de zaak op te volgen, bevestigt zijn kabinet.

Stakingsbereidheid is groot

Volgens de vakbond LBC, die betrokken was bij de oproep tot staking, is de stakingsbereidheid van het personeel erg groot. ‘De mensen zijn de schrijnende, mensonwaardige werkomstandigheden van de Ierse luchtvaartmaatschappij meer dan beu, na tal van pogingen om met de directie in overleg te gaan’, klinkt het in een persbericht. De actiebereidheid zou ook groter zijn dan het aantal geannuleerde vluchten doet uitschijnen.

De socialistische bediendebond BBTK vindt de erkenning van een syndicale afvaardiging binnen het bedrijf, waarin alle Belgische vakbonden vertegenwoordigd zouden zijn, een dringende noodzaak. De staking van woensdag en donderdag had volgens BBTK vermeden kunnen worden, ‘als de directie had gereageerd op de talrijke oproepen van de werknemers’.