Zoek verkoeling in het museum: dit zijn onze negen tips
Werk van Berlinde De Bruyckere en On Kawara (in de achtergrond) voor de tentoonstelling Sanguine/Bloedrood Foto: Fred De Brock

Met temperaturen boven dertig graden is het enkel aan de kust buiten aangenaam vertoeven. Wie zijn vakantiedagen in een frissere omgeving wil doorbrengen, kunnen we deze negen tentoonstellingen aanraden.

AMY WINEHOUSE, EEN FAMILIEPORTRET

De expo over Amy Winehouse in het Joods Museum in Brussel heet terecht ‘een familieportret’. Broer Alex Winehouse maakt van de mythe even weer de zus die zijn strips jatte. Nog tot 16 september.

JOSEF KOUDELKA INVASION PRAGUE 68

Vijftig jaar na de invasie van Praag door de Sovjettanks kunt u in de Botanique in Brussel de periode herbeleven dankzij een getuigenverslag door Magnum-fotograaf Josef Koudelka. De strafste beelden van de Russische invasie en de erop volgende straatprotesten zijn van hem. Koudelka’s negatieven werden Tsjecho-Slowakije uitgesmokkeld en belandden op de kantoren van Magnum. Nog tot 12 augustus.

CHANGING THE WORLD WITH POSTERS

Power to the people! Peace! Meer dan 400 affiches in het Brusselse Mima gunnen ons een kleurrijke blik op de vele protestbewegingen in de periode 1968-1973, lang voor het Twittertijdperk. Nog tot 30 september.

UNEXCHANGEABLE

Met werk uit Belgische privécollecties doet Wiels een nieuwe gooi naar een toekomstig museum voor hedendaagse kunst in Brussel. Het museum in Vorst bracht een waaier aan topkunst uit de late jaren tachtig bijeen, van onder meer Jeff Wall, Jean-Michel Basquiat, David Hammons, Franz West en Robert Gober. Nog tot 12 augustus.

EIJA-LIISA AHTILA

De Finse videokunstenares Eija-Liisa Ahtila liet zich internationaal opmerken met haar minipsychodrama’s. In M Leuven gaat ze evenwel de esoterische tour op. Nog tot 16 september.

SANGUINE/BLOEDROOD

Barok is meer dan een kunst van bombast en overdaad. Om te bewijzen dat de échte barok staat voor leven, dood en dreigende intensiteit haalde Luc Tuymans Caravaggio naar ons land. Die is, samen met werk van onder anderen Berlinde De Bruyckere, On Kawara en Zurbarán, te zien op de door de Antwerpse schilder gecureerde expo in het Muhka in Antwerpen. Nog tot 16 september.

A LOVE SUPREME

Geen betere reclame voor een kunstenaar dan een overijverige politicus die je werk ‘ongeschikt’ verklaart. Het overkwam Liliane Vertessen in 1981, toen de al te burgerlijke burgervader van Turnhout een tentoonstelling van de fotografe liet verplaatsen. In het Musée de Photographie in Charleroi krijgt deze Vlaamse kruising van Nan Goldin en Cindy Sherman vrij spel. Nog tot 16 september.

MICHAELINA, LEADING LADY VAN DE BAROK

Jacob Jordaens, Anthony van Dyck, Peter Paul Rubens, Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn of Caravaggio: het verhaal van de barokke schilderkunst is een mannenverhaal. Of dat is toch wat de geschiedenis ervan gemaakt heeft. Het Antwerpse MAS corrigeert met een expo gewijd aan multitalent Michaelina Wautier. Nog tot 2 september.

KORDA: BEAUTY AND REVOLUTION

Van vrouwelijk naakt tot Che Guevara, Alberto Díaz Gutiérrez, Korda voor de vrienden, fotografeerde besnorde guerrillero’s en vrouwenlichamen met evenveel gevoel voor esthetiek. De hoffotograaf van de Cubaanse Revolutie begon zijn carrière als pionier van de reclame- en modefotografie, en de expo in de Gentse Sint-Pietersabdij brengt beide aspecten van ’s mans oeuvre samen. Nog tot 19 augustus.