RECEPT. Poké bowl met mango en zalm
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept van Jana Rymen, de vrouw achter Studio Kroes. 'Een ideaal gerecht om te delen met vrienden op een fijne zomeravond. Iedereen kan uit de veelheid aan toppings zijn eigen bowl samenstellen, zo is er voor ieder wat wils.’

‘Poké is een typisch Hawaïaanse salade die bestaat uit stukjes verse rauwe vis die je naar hartenlust aanvult met alles wat je maar lekker vindt. Ik leerde het gerecht per toeval kennen in Rotterdam, toen ik een snelle lunch zocht. Zoveel verschillende smaken samen in een kom had ik nog nooit geproefd. Ik was overdonderd en ben me gaan verdiepen in de wereld van de poké bowls. Je kunt er alle kanten mee uit.'

INGREDIËNTEN (VOOR 2 PERSONEN):

400 g verse zalmfilet zonder vel, in blokjes
1 mango, in blokjes
Groenten naar keuze: edamamebonen, avocado, wortelreepjes, radijsjes…
Toppings naar keuze: lente-ui, sesamzaadjes, viseitjes, gefrituurde uitjes…

Voor de rijst:
240 g witte rijst
240 ml water
2 el mirin
2 el rijstazijn
1 tl suiker
1 snuf zout

Voor de sojamarinade:
125 ml Japanse sojasaus
2 el water
5 cm verse gemberwortel, fijngeraspt
1 el suiker
1 el sesamolie
Lente-ui

Voor de Japanse mayonaise:
2 eidooiers
1 tl suiker
250 ml arachideolie
3,5 el dashibouillon
1 el rijstazijn
1 tl yuzusap
1 snuf zout

Voor de chips van lotuswortel:
150 g lotuswortel
1,5 l plantaardige frituurolie
Zout
Togarashipoeder

BEREIDING:

1. Spoel de rijst. Doe daarvoor de rijst in een kom, overgiet met koud water en roer met de hand om het overtollige zetmeel los te maken. Giet af en herhaal tot het water helder blijft. Doe de rijst samen met het water in een kookpot en breng aan de kook met het deksel op de pot. Laat 15 tot 20 minuten sudderen.

2. Zet het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten rusten met het deksel op de pot. Klop de mirin los met de rijstazijn, de suiker en het zout. Meng onder de nog warme rijst en laat 10 minuten afkoelen.

3. Meng alle ingrediënten voor de marinade en marineer hierin de zalmblokjes.

4. Doe voor de Japanse mayonaise de eidooiers in een grote kom, samen met het zout en de suiker. Klop 1 minuut met de garde. Giet er al kloppend voorzichtig de olie bij tot je een romige saus hebt. Breng verder op smaak met de dashibouillon, de rijstazijn en het yuzusap.

5. Maak nu de chips van lotuswortel. Schil de lotuswortel en snijd in dunne plakjes. Verhit de olie tot 180 °C en frituur hierin de schijfjes portie per portie goudbruin. De chips zijn klaar wanneer de randjes beginnen op te krullen. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en togarashipoeder.

6. Stel de poké bowl samen. Verdeel hiervoor de rijst over twee kommen en overgiet met een beetje sojamarinade. Leg de zalmblokjes in het midden en de groenten errond. Werk af met toppings naar keuze, de chips van lotuswortel en de Japanse mayonaise.

Tip: ‘Je kunt de Japanse mayonaise ook vervangen door mayonaise uit een potje waaronder je wat sriracha mengt.’