Op één na grootste containerschip ter wereld aangemeerd in Antwerpen

De Cosco Shipping Universe, het op één na grootste containerschip ter wereld, is maandagmiddag de haven van Antwerpen binnengevaren. Het is meteen ook het grootste schip dat ooit in de haven aanmeerde.

Met zijn 400 meter lengte en 58,6 meter breedte is de Cosco Universe niet veel groter dan andere containerreuzen, maar door extra lagen onder en boven het dek heeft het schip plaats voor 21.237 standaardcontainers (TEU), bijna duizend containers meer dan schepen met vergelijkbare grootte.

Het schip voer maandag de Antwerpse haven binnen, vanuit Hamburg. In Antwerpen worden duizend containers gelost, 2.400 containers en één stuk van 53 ton worden weer opgeladen. Woensdagochtend vaart de Cosco door naar de haven van Rotterdam. Daarna zet het schip koers naar het oosten, richting China.

Op dinsdag legt de haven rondvaarten naar het Deurganckdok in, om de kolos van dichtbij te gaan bekijken. De plaatsen voor die boottochtjes zijn al een tijdlang uitverkocht. In de komende maanden kan het publiek nog andere (iets kleinere) reuzeschepen gaan spotten: de eerstvolgende zijn de Cosco Shipping Capricorn op 27 augustus en de Cosco Shipping Libra op 3 september.

Op één na grootste containerschip ter wereld aangemeerd in Antwerpen