Duitse voetbalbond verwerpt racisme-claim van gestopte Özil
Özil wil niet langer het shirt van de Duitse ploeg aantrekken: ‘Voel me niet langer gewenst’ Foto: AFP

De Duitse voetbalbond DFB weerlegt de beschuldigingen van Mesut Özil dat hij het slachtoffer van racisme zou zijn. De 29-jarige Özil zette zondag een punt achter zijn interlandcarrière omdat hij zich ‘niet meer gewenst’ voelde bij de Mannschaft.

‘Wij verwerpen met klem het feit dat de DFB met racisme in verband gebracht is’, klinkt het maandag in een statement van de Duitse voetbalbond.

‘De DFB engageert zich al jaren in hoge mate voor werk rond integratie in Duitsland, en dat in alle geledingen tot bij de amateurclubs toe. De DFB betreurt het afscheid van Özil, maar dat verandert niets aan het besluit om het succesvolle integratiewerk consequent en met diepe overtuiging voort te zetten.’

Op de foto met Erdogan

De heisa rond Arsenal-middenvelder Özil is terug te voeren tot een foto van voor het WK, waarop hij met collega-international Ilkay Gündogan poseerde met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bij een bezoek aan Londen.

In Duitsland kon niet iedereen dat smaken en weerklonk de roep om Özil en Gündogan uit de WK-selectie te laten omdat ze zich gewillig hadden laten gebruiken door de controversiële Erdogan. Özil trok toch naar Rusland, maar ging daar samen met de Mannschaft volledig kopje onder in de groepsfase - wat de polemiek enkel deed toenemen.

‘Voel me niet langer gewenst’

Zondag verklaarde Özil, in een eerste reactie, dat er bij de foto ‘geen politieke bedoelingen’ waren. Later op de dag kondigde hij zijn afscheid bij Duitsland aan. ‘De behandeling die ik heb gekregen van de Duitse voetbalbond zorgt ervoor dat ik niet meer voor de Mannschaft wil uitkomen’, verklaarde de voetballer in een open brief van enkele pagina’s.

‘Ik voel me niet langer gewenst en heb het gevoel dat alles wat ik heb bereikt sinds mijn debuut in 2009 is vergeten. Er is sprake van racisme en een gebrek aan respect. Ik droeg het shirt van de Duitse ploeg met trots en vreugde, maar dat is nu niet meer zo.’

De 29-jarige Özil speelt sinds 2014 bij Arsenal dat hem overnam van Real Madrid, waar hij vier jaar het mooie weer maakte. Daarvoor speelde hij twee seizoenen in het shirt van Werder Bremen, dat hem in 2008 bij zijn jeugdclub Schalke 04 weg plukte.