Vlaamse regering heeft akkoord met Proximus en Telenet over ‘supersnel’ netwerk
Philippe Muyters (N-VA) sloot een memoranda of understanding met zowel Proximus als Telenet. Foto: Bart Dewaele

Vlaanderen slaat de handen in elkaar met Proximus en Telenet om een supersnel ‘netwerk van de toekomst’ uit te rollen.

Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) heeft een akkoord bereikt met telecomoperatoren Telenet en Proximus over de uitrol van een supersnel datanetwerk in Vlaanderen. De piste om zelf te investeren in een nieuw netwerk via een overheidsbedrijf, zoals de intercommunale Fluvius, is daarmee van de baan.

Muyters sloot met Proximus en Telenet twee afzonderlijke memoranda of understanding (MoU). Het is de bedoeling om overal in Vlaanderen een supersnel ‘netwerk van de toekomst’ uit te rollen. De minister stelde daarvoor enkele voorwaarden: een toekomstbestendige capaciteit, een voldoende hoge dekkingsgraad en een open toegang voor andere marktspelers tegen een faire en competitieve vergoeding. Het nieuwe netwerk betekent dus niet dat er geen nieuwe mobiele speler komt.

‘Heldere afspraken’

De operatoren hebben daar garanties voor gegeven, zegt Muyters. De Vlaamse regering van haar kant belooft ‘goede randvoorwaarden’ te creëren om de engagementen te kunnen nakomen. De minister zegt tevreden te zijn dat hij met de private markt kan werken. ‘We hebben heldere afspraken gemaakt, wederzijdse engagementen genomen en zullen de uitvoering van deze MoU samen opvolgen.’