Twee doden en dertien gewonden bij schietpartij in Toronto
Foto: AP
Bij een schietpartij zondagavond in de Griekse wijk van de Canadese stad Toronto zijn twee doden en dertien gewonden gevallen. Een van hen is de vermoedelijke schutter, die omkwam tijdens een vuurgevecht met de politie. Het andere dodelijke slachtoffer is een jonge vrouw. Een meisje bevindt zich nog in een ‘kritieke toestand’, verklaarde politiechef Mark Saunders op een persconferentie.

De feiten speelden zich af in de Griekse wijk van Toronto, aan kruisingen van de Danforth- en Loganlaan. Getuigen verklaarden tussen 15 en 20 schoten te hebben gehoord omstreeks 22 uur (5 uur Belgische tijd). Op beelden is te zien hoe een in zwarte kledij gehulde blanke man met een schoudertas een handwapen bovenhaalt op het trottoir en begint te vuren. Hij zou onder meer op een restaurant gevuurd hebben.

Een jonge vrouw kwam bij de schietpartij om het leven. Een ander meisje bevindt zich naar verluidt nog in een kritieke toestand.

De schutter kwam om tijdens een vuurgevecht met de politie, maar het is onduidelijk of hij geraakt werd door schoten van de politie of zichzelf heeft doodgeschoten. Volgens politiebaas Saunders is het motief van de schutter nog niet bekend en is het nog te vroeg om te speculeren over terrorisme.

‘Vreselijke gewelddaad’

De premier van de provincie Ontario, Doug Ford, heeft via Twitter afstand genomen van een ‘vreselijke gewelddaad met vuurwapens in Toronto’. Hij betuigde ook zijn deelneming aan de slachtoffers en hun naasten. Burgemeester John Tory heeft in een persconferentie de bevolking van Toronto opgeroepen om ‘kalm te blijven’.

Toronto kent de jongste tijd toenemend geweld en schietpartijen, meestal veroorzaakt door bendes. Sinds het begin van het jaar werden in Toronto 212 schietpartijen geteld, die aan 26 mensen het leven hebben gekost, tegen 188 schietincidenten met 17 doden in dezelfde periode vorig jaar.